Ce este astenia de toamnă și cum ne afectează?

de: Sorin Florea
19 09. 2023
toamna

Trecerea de la un anotimp la altul poate fi dificilă pentru unele persoane. Creșterea sau scăderea temperaturilor poate avea un impact asupra organismului uman, care are nevoie de un timp pentru a se adapta noii realități. Drept urmare, se spune despre unii oameni că suferă de astenie de toamnă.

Cum ne influențează starea de spirit astenia de toamnă?

Astenia de toamnă este o afecțiune caracterizată prin apariția simptomelor de oboseală, scăderea energiei, tristețe și iritabilitate în perioada de tranziție de la vara la toamnă și, ulterior, în timpul toamnei. Această situație este considerată a fi un tip de tulburare afectivă sezonieră și este mai frecventă la persoanele care trăiesc în regiuni cu schimbări semnificative ale vremii.

Iată ce simptome au persoanele care suferă de astenie de toamnă:

  1. Oboseală persistentă sau somnolență excesivă.
  2. Scăderea nivelului de energie.
  3. Tristețe sau dispoziție deprimată.
  4. Dificultăți de concentrare și memorie.
  5. Schimbări ale apetitului, cu creșterea poftelor alimentare, în special pentru carbohidrați și dulciuri.
  6. Pierderea interesului pentru activitățile obișnuite.
  7. Agravarea sau exacerbarea simptomelor tulburărilor afective preexistente, precum tulburarea depresivă majoră sau tulburarea bipolară.

Cauzele exacte ale asteniei de toamnă nu sunt pe deplin înțelese, dar se presupune că implică o combinație de factori, inclusiv schimbările nivelului de lumină solară, modificări ale temperaturii și influențe genetice. Scăderea expunerii la lumina naturală poate afecta ritmul circadian al unei persoane și poate perturba producția de serotonină și melatonină, doi neurotransmițători implicați în reglarea stării de spirit și a somnului.

Ce trebuie să faci pentru a scăpa de astenia de toamnă?

Experții în sănătate au analizat această situație și au venit cu câteva recomandări pentru persoanele mai sensibile care suferă emoțional la schimbarea anotimpurilor. Iată câteva lucruri simple pentru a nu fi afectat de astenia de toamnă:

  • Expunerea regulată la lumină naturală, în special dimineața.
  • Menținerea unui program regulat de somn și evitarea dezechilibrărilor în ceea ce privește ritmul circadian.
  • Adoptarea unei alimentații echilibrate și sănătoase.
  • Exercițiile fizice regulate, care pot ajuta la eliberarea endorfinelor și la îmbunătățirea stării de spirit.
  • Gestionarea stresului și a schimbărilor sezoniere cu ajutorul tehnici de relaxare sau terapie.

Astenia de toamnă, cunoscută și sub numele de sindromul toamnei, este recunoscută ca o afecțiune reală și nu este o închipuire sau vreo boală inventată așa cum cred mulți. Aceasta este, realmente, o stare temporară de oboseală, slăbiciune și schimbări de dispoziție care apare în mod regulat la începutul sezonului de toamnă. Afectează mulți oameni și poate fi atribuită schimbărilor de lumină solară, temperaturii și altor factori sezonieri, spun cei de la mayoclinic.org.