Ce era Secția H din închisoarea Doftana și de ce era spaima deținuților? Ceaușescu a fost închis acolo

de: Claudiu Petrișor
29 07. 2020
Penitenciarul Doftana
Penitenciarul Doftana

Închisoarea Doftana este una dintre cele mai cunoscute închisori din România. Situată în localitatea Telega din județul Prahova, penitenciarul a avut perioada de glorie maximă între 1960 și 1989 întrucât aici erau trimiși deținuții socialiști și comuniști. Totuși, Secția H din închisoarea Doftana era considerat cel mai cumplit loc al penitenciarului. De ce?

Închisoarea Doftana a fost dată în folosință în anul 1895 și era, la acea vreme, una dintre cele mai moderne din Europa având apă curentă, încălzire centrală și curent electric. Arhitectul care a construit penitenciarul era belgian și a avut la dispoziție cele mai moderne și mai eficiente materiale.

În anul 1895, la deschidere, Doftana avea 308 celule, dar ulterior s-au modificat mai multe camere și s-a ajuns la aproape 400 de celule. De-a lungul timpului, Doftana și-a căpătat renumele ca fiind unul dintre cele mai dure penitenciare. Dar, de departe, cel mai dur loc al „Bastiliei României” era Secția H.

Penitenciarul construit sub forma unei potcoave a avut 8 secții de celule, trei luminoase și cinci întunecate, botezate cu litere de la A la H. În Secția H nu-și dorea nimeni să ajungă. Aceasta era destinată celor mai periculoși deținuți. Aici, în celule nu intra lumina zilei. Celulele nu aveau paturi ci doar o rojină, iar deținutul primea doar o jumătate de pătură.

Se spune că și Ceaușescu, în cei doi ani pe care i-a petrecut la Doftana, ar fi fost închis în Secția H. „La secția H a stat pentru că era rău de gură”, a povestit pentru historia.ro George Lopătaru, cel care a fost timp de 23 de ani angajat ca electrician la Doftana.

În Doftana au mai fost închiși, de-a lungul vremii, Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima, Chivu Stoica sau Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Curiozități despre închisori:

  • În Japonia, prizonierii condamnați la moarte nu sunt anunțați cu privire la moarte lor iminentă decât cu câteva ore înainte. Familiile lor sunt notificate abia după ce aceștia au fost executați;
  • În închisoarea Cereso Chetumal din Mexic deținuții își rezolvă problemele în ring. Totul cu acordul autorităților;
  • În Nuuk, Groenlanda, unii dintre deținuți au cheile de la propriile lor celule. Acestora le este permis să părăsească închisoare pentru a merge la școală sau la locul de muncă;

Foto: taracubalauri.com