Ce dotări au mașinile Poliției Rutiere din România? Dispozitivul despre care puțini șoferi știu

de: Sorin Florea
17 03. 2022
masina de politie
Ce dotari are masina Politiei Rutiere?

Poliția Română este o instituție respectată în România. Aceasta se ocupă cu prevenirea, descoperirea și cercetarea în condițiile legii a tuturor infracțiunilor. Polițiștii sunt cei care asigură ordinea și disciplina, acolo unde situația o cere.

În cadrul Inspectoratului General al Poliției Române se află Direcția Rutieră. Aceasta secție are grijă ca toți șoferii din țara noastră să respecte regulile de circulație și măsurile de siguranță în trafic. Astfel că polițiștii rutieri stau în intersecțiile aglomerate pentru a fluidiza traficul ori stau la pândă în diferite zone pentru a îi prinde pe conducătorii auto care încalcă regulile.

Cât de dotată este mașina Poliției Rutiere?

Fiecare agent rutier are un echipament standard, iar mașina de poliție vine cu o serie de dotări, care să ușureze munca oamenilor legii. În dotarea Poliției Rutiere se găsesc mai multe tipuri de mașini, însă toate au în componența lor câteva echipamente standard.

În portbagaj sunt introduse mai multe echipamente care le ușurează munca agenților de poliție rutieră, precum un dispozitiv de măsurare a distanței de frânare, un extra acumulator pentru sirenă, un aparat de testare a consumului de alcool, precum și un pistol radar.

Pe capota mașinii este așezată sirena cu portavoce și câteva antene pentru GPS. Trebuie precizat faptul că sirena și portavocea pot fi controlate cu ajutorul unei telecomenzi din interior. În ceea ce privește dotările mașinii din fabrică acestea sunt standard, indiferent de modelul acesteia.

Așadar, echipamentele de pe o mașină a Poliției Rutiere nu mai sunt o enigmă, însă toți șoferii trebuie să respecte regulile de circulație pentru a nu fi sancționați de oamenii legii.

Curiozități despre Poliția Română

  • Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul. În acele timpuri a fost creată Instituția Agiei.
  • În anul 1806, organele de pază şi ordine din București primesc denumirea generică de POLIŢIE.
  • Ziua Poliției Române este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie.
  • În anul 2021, Poliția Română avea puțin peste 50.000 de angajați (ofițeri, agenți și personal contractual). Dintre aceștia un sfert sunt femei, iar vârsta medie este de 36 de ani.
  • De ce luminile girofarurilor mașinilor de poliție sunt albastre și roșii? Inițial, în SUA, mașinile de poliție aveau amplasată doar o lumină roșie care nu era intermitentă. Alegerea culorii roșii a becului a fost asociată cu faptul că la vederea acestei nuanțe, șoferii sunt nevoiți să oprească. Fix ca la semafor. Ulterior, automobilele au fost dotate și cu o lumină albastră pentru a se diferenția de stopurile roșii ale mașinilor comune.