Câți sfinți a canonizat Biserica Ortodoxă Română?

de: Bogdan Andu
22 11. 2022
Biserica Ortodoxă Română
Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta Liturghie este rostită în toate limbile existente pe teritoriul român: sârbă, ucraineană, română, maghiară, engleză și chiar franceză. Autocefalia instituției a luat naștere în 1872, când s-a desprins de Patriarhia de la Constantinopol. Câte persoane a canonizat Biserica Ortodoxă Română?

Care sunt cei mai importanți sfinți din religia ortodoxă?

La origini, sfinții au fost persoane biblice, sanctificate pentru contribuția acestora la întărirea credinței. De-a lungul timpului, lista persoanelor care au fost canonizate a fost mărită. Acest lucru a fost posibil și necesar datorită minunilor înfăptuite.
Calendarul anual are în componența sa mai mult de 365 de persoane declarate sfinți. În fiecare zi, este sărbătorit un sfânt părinte, mucenic, apostol sau ierarh. Pentru faptele lor evlavioase, Biserica Ortodoxă Română a impus anumite cutume, printre care zile de post sau chiar zile libere.

Cei mai importanți sfinți din religia ortodoxă sunt:

  • Marele Mucenic Dimitrie. Izvorător de mir, sărbătorit la 26 octombrie;
  • Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, Proorocul și înaintemergătorul lui Hristos. Este sărbătorit pe data de 7 ianuarie;
  • Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Creștinii îi sărbătoresc la finalul lunii ianuarie, pe data de 30;
  • Sfinții Împărați Constantin și Elena. Religia i-a consemnat ca fiind persoane protectoare a creștinătății. Aceștia sunt sărbătoriți pe data de 21 mai;
  • Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sunt sărbătoriți pe data de 29 iunie;
  • Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. În fiecare an, pelerinii sunt invitați pe data de 14 octombrie să se roage la moaștele Cuvioasei;
  • Sfinții Ioachim și Ana. Sunt sărbătoriți pe data de 9 septembrie.

Câți sfinți a canonizat Biserica Ortodoxă Română?

Canonizarea este un proces prin care o persoană decedată este declarată și recunoscută oficial ca fiind sfânt. Pentru a se ajunge în acest prag, este nevoie să se îndeplinească mai multe criterii, printre care se iau în considerare nivelul și impactul importanței persoane, dar și numeroase minuni înfăptuite.

De-a lungul existenței sale, Biserica din România a canonizat un număr de 152 de persoane. În perioada 1950-2020, se constată că au avut loc 84 de sfințiri. Sfinții români se împart în mai multe categorii: cei din secolele 3-6, numiți protoromâni și cei din secolele 9-20.
Cei din perioada secolelor 3-6 sunt 76 la număr, iar în intervalul secolului 9 până în secolul 20 avem tot 76 de sfinți.

Cel mai tânăr martir este Sfânta Filofteia, în vârstă de 12 ani, iar cel mai în vârstă este Sfântul Atanasie Todoran, care s-a stins din viață la 104 ani. Prima persoană canonizată în 1950 a fost Sfântul Ierarh Calinic. În 2018 a avut loc cea mai recentă recunoaștere religioasă, când Sfântul Dionisie a fost ridicat la rang de sfânt.

Foto: Depositphotos.com