Câte insule are România?

de: Bogdan Andu
23 01. 2023
insule

România nu fost cunoscută ca fiind o țară colonială. Astfel, nu ne putem asemăna cu puteri precum Franța, Olanda sau Marea Britanie. Cu toate acestea, „Mama Natură” a înzestrat țara noastră cu toate formele de relief. Putem ajunge ușor la mare, la munte, putem vedea vulcani, cascade și chiar insule la noi acasă. De câte insule dispune România?

Ce insule au dispărut din România?

„Grădina Maicii Domnului”, așa cum mai este denumită România, a avut norocul de a fi poziționată geografic în așa fel încât să fie ferită de calamități naturale. Cu toate acestea, omul prin acțiunile sale a reușit să distrugă într-o clipită ceea ce natura s-a chinuit să clădească în milioane de ani.

Bărcile pline de marfă, vapoarele pline de turiști, așa erau descrise anumite insule care aparțineau țării noastre. Cel mai cunoscut și mai la îndemână exemplu este Ada Kaleh. Fiind populată încă din antichitate, locul se bucura de o popularitate aparte. Aceasta era populată de către majoritari turci și reprezenta un rai economic pentru țigări, bijuterii sau dulciuri.

Venirea comuniștilor la conducere a însemnat distrugerea de pe fața pământului a acestui loc. Planurile megalomane a conducerii au dus la construcția hidrocentralei Porțile de Fier I, acest lucru ducând inevitabil la inundarea iremediabil a locului.

Alte insule care nu mai există sau nu mai sunt în posesia autorităților române sunt:

  • Insula Hațeg;
  • Insula Peuce
  • Insula Poreci
  • Insula Maican
  • Insula Șerpilor

Ce petice de pământ pe apă are România în prezent?

Datorită schimbărilor mediului de-a lungul milioanelor de ani, Delta Dunării a cunoscut modificări constante. Cele mai multe petice de pământ despărțite de apă de pe teritoriul României se regăsesc în locul cel mai sălbatic din țară.

Cu toate acestea, putem găsi insule și în Marea Neagră dar și în mai apropiere.

  • Insula K. Aceasta a luat naștere în apropierea țărmului mării, la nordul gurii de vărsare a Brațului Sulina. Limba de nisip măsoară o lungime de 7 kilometri și 80 de metri lățime.
  • Insula Sacalin. Este cea mai nouă formă de relief apărută în Marea Neagră. Aceasta se află în dreptul brațului Sfântului Gheorghe și a luat naștere prin alipirea a două insule mai mici. Guvernul României a declarat zona ca fiind rezervație a biosferei și a interzis popularea insulei încă din 1938.

Alte insule sunt: Insula Ada, Bisericuța, Ceaplace, Dealul Beci, Ostrov, Ovidiu, Prundu cu păsări, Popina, Insula Mare/Mică a Brăilei, Calinovăț, Ciobanu, Gârla Mare, Golu sau Șimian.

Foto: Danubedeltatours.com