Cât de mare este Ucraina? Cu cât se va mări teritoriul Rusiei după cucerirea Kievului?

de: Sorin Florea
25 02. 2022
Ukraine_topo_en
Cat de mare este Ucraina? Cu cat se va mari teritoriul Rusiei dupa cucerirea Kievului?

Toată lumea este interesată de războiul din Ucraina. Rusia a început o invazie la scară largă și vizează cucerirea Kievului, capitala statului. Vladimir Putin vrea să șteargă de pe harta globului Ucraina, susținând că este teritoriul lor istoric. Marile puteri ale lumii încearcă să oprească războiul prin mai multe sancțiuni economice asupra Rusiei.

Trebuie precizat că Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață, măsurând nu mai puțin de 17.124.424 de kilometri pătrați. Dacă Ucraina va fi cucerită suprafața Rusiei se va mări considerabil.

Ce suprafață are Ucraina?

Ucraina are o suprafață care măsoară 603.634 de kilometri pătrați. Țara se învecinează cu Rusia în nord-est, Belarus în nord, Polonia, Slovacia și Ungaria în vest, România și Republica Moldova la sud-vest.

Ucraina are o populație de aproximativ 43 de milioane de oameni și are capitala la Kiev, acesta fiind cel mai important centru cultural, social și economic al țării. Dacă va fi cucerită și integrată în Rusia, suprafața acesteia din urmă va ajunge la 17.728.058 de kilometri pătrați.

De unde vine numele de „Ucraina”?

Numele provine din termenul „ukraina” din slava veche răsăriteană, cuvânt care înseamnă „la margine”, „teritoriu de graniță” sau „în teren”. Suprafața acestei țări a primit acest nume în momentul invaziei tătare din secolul al XIII-lea, deoarece se afla în zona de frontieră a Rusiei medievale. Ucraina a mai fost denumită, în special în perioada țaristă, și „Rusia Mică”, prin contrast cu „Rusia Mare”. Trebuie precizat că în limba ucraineană „kraina” înseamnă „țară”.

Curiozități despre Ucraina

  • Dacă nu se ia în calcul Rusia care nu se află în întregime în Europa, Ucraina este statul cu cea mai întinsă suprafață de pe „Bătrânul Continent”, având 603.634 de km pătrați;
  • Ucrainienii sărbătoresc Ziua Națională pe 24 august;
  • Arsenalna din Kiev este cea mai adâncă stație de metrou din lume. Aceasta este situată la o adâncime de 105 de metri și a fost construită în anul 1960 cu scop militar. Motivul? Amenințarea statelor puternice cu bombele nucleare. Astfel, autoritățile ucrainene au dorit să-și protejeze cetățenii.
  • Această țară a fost în centrul uneia dintre cele mai mari catastrofe ale secolului al XX-lea. Centrala nucleară de la Cernobîl a explodat în luna aprilie a anului 1986. Explozia a fost considerată ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare
  • Spre deosebire de multe dintre statele civilizate, în Ucraina, verighetele se poartă pe degetul inelar de la mâna dreaptă.

Foto: Wikipedia.org