Care sunt pleonasmele din limba română întâlnite cel mai des?

de: Claudiu Petrișor
04 10. 2018
ciobanas

Limba română este plină de pleonasme și nu toți vorbitorii știu să facă diferența între o expresie pleonastică și una corectă din punct de vedere gramatical. Totuși, care sunt cel mai des întâlnite pleonasme din limba română?

Ce este pleonasmul?

Conform definiției, pleonasmul este o eroare de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții etc. care repetă în mod inutil aceeași idee.

„Decât” sau „doar”? Când folosim „decât” și când folosim „doar”?

Cele mai frecvente pleonasme din limba română sunt: „Taci din gură!”, „Am văzut cu ochii mei”, „Am auzit cu urechile mele”, „A îngheța de frig”, „A urca sus”, „A coborî jos” „Costum de haine”, „agheasmă sfințită”, „Limuzină de lux”, „Limonada de lămâie”, „Cioban la oi”, „Plajă de nisip”, „Averse de ploaie”.

De ce folosim pleonasme?

Care este, însă, explicația pentru care limba română conține atât de multe expresii pleonastice? Lingviştii afirmă că o sursă a pleonasmului o reprezintă împrumutul din alte limbi, mai ales cel din limba franceză. Astfel, pleonasmele din alte limbi au fost traduse „mot-à-mot” în română şi preluate ca atare. Printre aceste exemple se numără „a îngheţa de frig” care se traduce din „geler de froid (franceză)”, „a coborî în jos” care se traduce din „descendre en bas” sau „a urca în sus” care s-a tradus din „monter en haut”.

Să fi sau să fii? Când se scrie să fi cu un i și când se scrie cu doi de i?

Câte persoane vorbesc limba română pe Terra?

Limba română este, conform wikipedia.com, o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italianei.

Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată și limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă. La întrebarea „Câți oameni vorbesc corect limba română?”, site-ul shtiu.ro nu are niciun răspuns. Deocamdată.