Care este viețuitoarea care ajunge la maturitate sexuală la 150 de ani?

de: Claudiu Petrișor
23 11. 2019
old

Cum ar fi să ajungi la maturitate sexuală abia la vârsta de… 150 de ani? Imposibil, am fi tentați să spunem. Nu și pentru o specie de rechini. Rechinul de Groenlanda ajunge la maturitatea sexuală abia la această vârstă.

Rechinul de Groenlanda (foto jos), răspândit în oceanele Atlantic și Arctic, este una dintre cele mai longevive specii de animale vertebrate. Astfel de exemplare sunt capabile să trăiască secole întregi, fiind cunoscute și exemplare în vârstă de 400 de ani.

Care este singura viețuitoare nemuritoare?

Rechinul de Groenlanda este cea mai longevivă vertebrată de pe Terra. Oamenii de știință au descoperit un exemplar a cărui vârstă minimă este estimată ca fiind de 272 de ani. Pe Pământ există o singură specie care trăieşte mai mult decât rechinii de Groenlanda: este vorba despre scoica de Islanda, care poate ajunge la vârsta de peste 500 de ani. Iar rechinii de Groenlanda ajung la maturitate sexuală abia la vârsta de 150 de ani. Cei mai mari rechini studiaţi au măsurat până la 5 metri în lungime.

Există un animal care se reproduce de la distanță?

“Durata de viață a rechinilor din Groenlanda a fost unul dintre cele mai mari provocări pentru noi. Cu toate acestea mai avem multe de aflat despre această specie înainte de a ne declara atotștiutori. Viața lor curge într-un ritm extrem de lent, biologia lor este un mister. Sunt greu de studiat datorită mediului greu accesibil în care trăiesc”, a declarat biologul marin danez Julius Nielsen pentru Live Science.

Curiozități sexuale din lumea animalelor:

  • Conform oamenilor de știință, dacă femelele de macaci (o specie de maimuțe) nu țipă, masculul nu ajunge niciodată la orgasm;
  • Focilor le place extrem de mult să facă sex cu pinguinii;
  • Papagalii albi sunt singurele necuvântătoare care practică preludiul;
  • Au fost cazuri în care s-au studiat femele de pinguni care se prostituează. Acestea fac schimb de favoruri sexuale cu străini pentru pietricele, de care au nevoie pentru construirea cuibului.

Foto: Britannica.com