Care este țara cu o populație de 450.000 de locuitori care… nu există?

de: Sorin Florea
07 12. 2022
transnistria
Care este tara cu o populatie de 450.000 de locuitori care… nu exista?

Da, este adevărat. Există o țară cu o populație de 450 de mii de locuitori care… nu există. Ba mai mult, are și propria monedă de schimb. Această țară se numește Transnistria și este localizată între Moldova și Ucraina. Statul transnistrean nu este recunoscut de cele mai multe țări din lume și, ca atare, liderii mondiali se comportă ca și cum acest stat nu ar exista.

Transnistria mai este cunoscută și sub numele de Republica Pridnestrovskaia Moldavskaia (Republica Moldovenească Nistreană). Surprinzător este faptul că cei mai mulți lideri politici din Transnistria nu sunt autohtoni, ci sunt fie moldoveni, fie ucraineni.

Cum a apărut țara Transnistria?

În epoca Uniunii Sovietice, Transnistria de astăzi era doar un alt petic de pământ comunist, care era considerat a fi parte a Moldovei. În 1989, când Uniunea Sovietică a început să se prăbușească și odată cu ea și comunismul în Europa de Est, Transnistria a rămas fără guvernare, iar Ucraina ducea un război politic cu Moldova pentru proprietatea acestei bucăți de pământ. Populația din acea zonă nu a vrut să facă parte nici din Ucraina și nici din Moldova. Drept urmare, au decis să înființeze propria lor țară, astfel că a apărut, în anul 1990, Transnistria.

Primul lucru creat a fost o forță militară care să le asigure suveranitatea și independența față de Ucraina și Moldova. În primii ani, a fost instituit un sistem politic unitar, semiprezidenţial, care a pus la punct un acord cu cele două țări vecine. Ucraina putea să importe mărfuri din Transnistria cu documente procesate de birourile vamale din Moldova și viceversa.

Sistemul politic din Transnistria nu este unul democratic, nici capitalist, însă nici comunist, ci o combinație între cele trei. Cu toate acestea organizarea statală se aseamănă cu Uniunea Sovietică, pe străzi putând fi văzuți numeroși soldați înarmați.

De ce Transnistria nu este recunoscută ca țară?

Această micuță suprafață de pământ este organizată după vechiul model al Uniunii Sovietice. Cu toate că tinerii ar dori o viață mai libertină, locuitorii mai în vârstă sunt nostalgici față de perioada comunistă. Rusia a ajutat de mai multe ori financiar Transnistria, iar acest lucru se vede prin faptul că liderii acestei țări ascultă ordinele directe de la Kremlin.

Problema este că au trecut aproape 30 de ani de la întemeierea Transnistriei și cele mai multe state nu vor să o recunoască ca țară și nici nu vor să o pună pe harta lumii. Unul dintre motive ar fi faptul că nimeni nu vrea să vadă încă o țară comunistă, însă, potrivit legilor internaționale, acest lucru nu este corect, potrivit historyofyesterday.com.

Ce trebuie să aibă o țară ca să fie recunoscută?

Pentru ca o țară să fie recunoscută la nivel internațional, trebuie să bifeze patru criterii stabilite de Convenția de la Montevideo, la 26 decembrie 1933:

  • Să aibă o populație permanentă.
  • Un teritoriu bine definit.
  • Să aibă un Guvern.
  • Să aibă capacitatea de a intra în relații cu alte state.

Unii specialiști în drept internațional ar susține că ultimele două criterii nu sunt respectate, însă acest lucru se întâmplă și pentru că celelalte state se comportă ca și cum Transnistria nu ar exista pe pământ.

Foto: Wikipedia.org