Care este povestea primului pistol-mitralieră românesc? De ce se numea Orița?

de: Sorin Florea
05 01. 2021
orita c
pistol-mitraliera romanesc

Puțini sunt cei care știu că în România, în urmă cu mulți ani, a fost fabricat primul pistol-mitralieră 100% românesc. Armata română nu a fost întotdeauna echipată modern. Prima dată când a intrat într-o perioadă de modernizare se întâmpla în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, având o influență franceză în ceea ce privește organizarea, înzestrarea și pregătirea de luptă.

Din păcate, primul Război Mondial (1914-1918) a arătat carențele pe care soldații noștri le aveau. Inginerii au încercat să producă, în țară, armament pentru a apăra populația de invadatori, însă în zadar, Abia izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a grăbit lucrurile și, astfel, autoritățile române au produs primul pistol-mitralieră pe pământ autohton.

„Orița”, primul pistol-mitralieră românesc

Arma a fost produsă la uzinele de la Cugir și avea calibrul de 9 mm. „Orița” a intrat în uz în anul 1943 și a devenit, rapid, un camarad de nădejde pe câmpul de luptă al celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit romarm.ro, primul pistol-mitralieră românesc a fost întrebuințat destul de mult, până în anii ’70 (aflându-se, pe atunci, în înzestrarea „Gărzilor Patriotice”). „Orița” a fost produsă întâi la Cugir și, mai apoi, și la Copșa Mică.

Pistolul mitralieră a fost numit așa după numele căpitanului Orița Marin. Inițial, arma a fost produsă în două versiuni, M1941 și M1948. Ulterior, a fost dezvoltată și o variantă cu pat rabatabil (M1949), aceasta fiind destinată trupelor de parașutiști.

„Orița” avea performanțe foarte bune și nu era cu nimic mai prejos față de armele similare produse de alte state cu tradiție în producerea armamentelor. Distanța de tragere eficace era de 200 de metri, însă gloanțele ieșite pe țeavă, cu o viteză de 350 metri pe secundă, puteau ajunge și la 700 de metri. Avea o cadență de tragere de 600 de gloanțe în 60 de secunde și o lungime de aproape 90 de centimetri, greutatea fiind de 4 kg, cu încărcătorul plin.

Conceperea și producerea acestei arme de război a fost făcută de maistrul Nicolae Sterca și cehul Leopold Jasek. „Orița” a dispărut gradual din dotarea armatei române, după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind înlocuită treptat cu mitraliera AK-47.

Căpitanul Orița Marin, cel care a dat numele primului pistol-mitralieră autohton

Foto: romania-actualitati.ro