Care este diferența dintre zahărul brun și zahărul alb?

de: Claudiu Petrișor
04 10. 2018
zahar

Zahăr brun sau alb? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem atunci când avem de ales între cele două sortimente ale alimentului universal folosit pentru îndulcire. Care este diferența dintre ele?

Zahăr brun sau zahăr alb?

Spre deosebire de zahărul alb, zahărul brut de trestie, așa cum o demonstrează și numele, nu este complet procesat. De ce  este mai bine să fie neprocesat? Pentru că prin procesarea completă, îndulcitorul rafinat își pierde total conținutul de minerale.

Conform producătorilor, zahărul brun este mai gustos decât cel alb, întrucât conține o aromă naturală de melasă, ce este asemănătoare cu cea a caramelului. Melasa conţine cantităţi importante de vitamine şi minerale, printre care cantităţi foarte mari de calciu, magneziu, potasiu şi fier. Conform specialiștilor, cea mai bună este melasa din trestie de zahăr care conține aproximativ 50% zahăr și 50% diverși nutrienți hrănitori precum glucoza, biotina, fructoza, calciu, potasiu, fier și săruri.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că zahărul alb reprezintă 99,9% zaharoză pură, iar cel brun este constituit din 97% zaharoză, 2% apă şi 1% alte substanţe.

În ceea ce privește caloriile, diferența nu este foarte mare. 100 de grame de zahăr brun conţine aproximativ 370 de calorii, în vreme ce 100 de grame din cel alb conține aproximativ 390 de calorii.

Zahărul brun cel mai frecvent întâlnit  în comerţ este obţinut chiar din cel alb rafinat la care se adaugă….da, ați ghicit: melasă (un produs intermediar în procesul de obținere a zahărului).

Curiozități despre zahăr:

  • Cea mai mare cantitate de zahăr se găseşte în trestie şi în sfeclă. Este extras din aceste plante, iar rezultatul este 99,95% zahăr pur;
  • Brazilia este cel mai mare producător de zahăr la nivel mondial. Sud-americanii produc 25% din producţia la nivel mondial;
  • Zahărul este unul dintre alimentele care creează dependenţă;
  • Cifrele arată că zaharina este de 200, până la 700 ori mai dulce decât zaharul de masă, obişnuit.
  • Conform specialiștilor, zahărul rafinat este implicat în dezvoltarea şi răspândirea cancerului. Un consum excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase.

Este adevărat că produsele „originale” destinate Europei de Est sunt de proastă calitate?