Care este diferența dintre vitamina D și D3?

de: Sorin Florea
20 10. 2020
vitamina D
vitamina D si D3

Vitamina D este esențială pentru sănătatea organismului uman, fiindcă fără ea corpul nu poate absorbi eficient calciul. La copii, deficitul de vitamina D duce la rahitism, care provoacă slăbiciune osoasă și deformări scheletice, în timp ce la adulți duce la apariția bolilor de oase.

De câte feluri este vitamina D?

Vitamina D este o substanță nutritivă esențială pentru sănătatea umană și este produsă în mod natural de organism atunci când pielea este expusă la razele solare, însă ea poate fi obținută și din alimente, precum pește, produse lactate și ouă.

Vitamina D se găsește sub două forme:

  • Vitamina D2 (ergocalciferol)
  • Vitamina D3 (colecalciferol).

Vitamina D2 se găsește în alimentele expuse mai sus, în timp ce vitamina D3 este produsă de organism, în mod natural, după ce este expus la razele solare. Cu toate acestea, ambele alimente pot fi găsite în produse alimentare.

Care este doza zilnică necesară de vitamina D?

Potrivit specialiștilor în sănătate, necesarul de vitamina D diferă de la o persoană la alta și, în special, de la o vârstă la alta. Astfel, oamenii sub 50 de ani au nevoie între 400 și 500 de unități internaționale (UI) de vitamina D pe zi, în timp ce adulții peste 50 de ani le trebuie un necesar de vitamina D între 800 și 1.000 de unități pe zi.

Trebuie specificat că unele persoane au diferite boli și au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina D, însă, chiar și așa, limita superioară de siguranță este de 4.000 UI pe zi, pentru majoritatea adulților.

De unde luăm vitamina D?

Așa cum explicăm mai sus, organismul uman are capacitatea de a produce vitamina D atunci când este expus la razele solare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, sunt suficiente între 5 și 15 minute de expunere pentru ca organismul uman să producă cantitatea necesară de vitamina D, pentru o zi.

De asemenea, vitamina D poate fi obținută și din anumite alimente, precum: peștii grași ca macrou, somon și ton. Vitamina aceasta se adaugă în lapte și alte produse lactate, suc de portocale, lapte de soia și cereale fortificate.

Așadar, rolul vitaminei D în organismul uman este foarte important, fiindcă ajută la menținerea nivelurilor normale de calciu și fosfor din sânge. Aceasta ajută corpul să absoarbă calciu care ajută la menținerea sănătății osoase. Potrivit specialiștilor în sănătate, vitamina D este importantă și pentru menținerea funcției musculare și întărirea sistemului imunitar.

Foto: Pexels.com