Care este cea mai bună poziție pentru dormit?

de: Bogdan Andu
04 08. 2023
somn

După o zi lungă la serviciu, tot ceea ce ne dorim este să ne întindem în pat pentru a ne relaxa. Locul de culcare este foarte important pentru organismul uman, deoarece poate stresa sau odihni creierul. Cu cât somnul este mai relaxant și complet, cu atât ziua va fi mai ușoară, fără simptome de oboseală. Care este cea mai bună poziție pentru dormit?

Ce poziție este indicată pentru somn?

Somnul face parte din rutina zilnică, fără de care nu am putea trăi. Cele 24 de ore ale unui întreg ciclu zi-noapte cuprind și orele în care trebuie să dormim. Cu siguranță ne-am trezit de mai multe ori cu dureri de spate, de cap și ne-am întrebat de ce.

Modul în care dormim ne influențează trezitul de dimineață și implicit starea de spirit pe care o avem de-a lungul zilei. Pentru o odihnă completă și sănătoasă, corpul uman are nevoie de minimum 7 ore de somn, timp în care se poate recupera, după o perioadă de activități.

Conform specialiștilor, cele mai bune poziții de somn sunt cele în care coloana vertebrală este aliniată. Cu toate acestea, contează foarte mult și modul în care noi ne simțim confortabil. Mai exact, dormitul pe lateral sau pe spate este considerat mai benefic decât cel pe burtă. Chiar dacă dorim să ne schimbăm viața printr-o poziție nouă de dormit, corpul are nevoie de adaptare, care se poate întinde până la două săptămâni.

Dacă dormitul pe burtă creează confort și odihnă, nu vă simțiți obligați să-l schimbați. Puteți minimiza riscul de durere prin alinierea coloanei cu salteaua sau perna.

Care sunt cele mai bune exerciții pentru a adormi?

Fie că suntem stresați sau prea obosiți, putem avea momente când este mai greu să adormim. De aceea, au apărut de-a lungul timpului exerciții benefice care provoacă somnul.

1. Metoda militară:

  • Relaxează fața;
  • Eliberează tensiunea din umeri;
  • Relaxează pieptul, coapsele, gambele și picioarele;
  • Imaginați-vă o scenă relaxantă și eliberați-vă mintea.

2. Metoda 4-7-8:

  • Puneți vârful limbii pe cerul gurii, în spatele dinților din față;
  • Lasă buzele să se despartă ușor și scoate un sunet în timp ce expiri pe gură;
  • Închideți buzele, inspirați liniștit pe nas și numărați până la 4;
  • Țineți-vă respirația timp de 7 secunde, expirați timp de 8 secunde;
  • Repetați acest lucru de 4 ori.

Foto: Depositphotos.com