Care era melodia preferată a lui Nicolae Ceaușescu?

de: Sorin Florea
04 01. 2024
melodia-preferata-nicolae-ceausescu

În timpul mandatului său ca președinte al României, Nicolae Ceaușescu a fost cunoscut pentru multe lucruri, dar puțini știu despre pasiunea lui pentru muzică. O anumită melodie a reușit să îl impresioneze profund pe liderul comunist, suficient de mult încât să trimită un general de armată să îi mulțumească interpretului.

Piesa care a captivat inima lui Ceaușescu a fost romanța interbelică intitulată „Frumoasa mea cu ochii verzi”. Această melodie, care a rămas încă în memoria colectivă a multor români, a fost compusă cu mult timp înainte de ascensiunea lui la putere. Cu toate acestea, interpretarea impresionantă a regretatului artist Teodor Munteanu a fost cea care a avut un impact deosebit asupra președintelui.

Am fost invitat să cânt la Calul Bălan, la Neptun, în Constanţa. Nixon şi Ceauşescu s-au ridicat în picioare şi au aplaudat. După ce am terminat, a venit la mine în pas alergător un general de armată. Mi-a fost teamă că am făcut o gafă. M-a oprit şi mi-a zis: În numele tovarăşului Nicolae Ceauşescu, vă mulţumesc pentru prestaţia din această seară. Va rămâne o seară de neuitat, a povestit Teodor Munteanu, într-un interviu pentru adevărul.ro.

Îi plăceau melodiile compuse între cele două războaie mondiale

Artistul a mărturisit că, din câte știa, Nicolae Ceaușescu prefera melodiile compuse de români între cele două. Linia melodică și versurile din acea perioadă se pare că atingeau coarda sensibilă a dictatorului. Teodor Munteanu a fost apreciat pentru prestațiile sale și de către Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Lui Nicolae Ceauşescu îi plăceau melodii compuse de românii dintre cele două războaie mondiale. Era topit după ele. Ştia toate textele. Dacă cineva greşea, îl corecta. Din repertoriul meu i-a plăcut ”Frumoasa mea cu ochii verzi”, a adăugat Teodor Munteanu, potrivit sursei citate mai sus.

În data de 22 decembrie 1989, o serie de demonstrații anti-regim au avut loc în București și în alte orașe mari ale țării. Revolta a crescut și s-a răspândit rapid, forțându-l pe Nicolae Ceaușescu să părăsească capitala. În această perioadă, populația era nemulțumită de regimul său autoritar, de lipsa libertăților civile, precum și de condițiile economice precare din țară.

În încercarea de a scăpa de revoluționari și de a găsi adăpost, Ceaușescu și soția sa au fost capturați de forțele opoziției și au fost judecați într-un proces sumar. La finalul procesului, cei doi au fost condamnați la moarte pentru crime împotriva poporului român. Execuția a avut loc rapid, iar imaginile televizate ale procesului și execuției lui Ceaușescu au rămas în memoria colectivă ca simboluri ale căderii regimului comunist în România.

Foto: antena3.ro