Ar putea Regina Marii Britanii să fie acuzată de crimă?

de: Claudiu Petrișor
07 02. 2019
regina_buna
Regina Elisabeta a Angliei

Fiind monarhul Marii Britanii, Canadei, Australiei și al altor țări pe a căror bancnote se află, Regina dispune de așa-numita imunitate suverană. Simplu spus, imunitatea suverană înseamnă că Regina se află deasupra legii, în toate circumstanțele. Astfel, teoretic, ea ar putea ucide o persoană fără să fie judecată pentru faptele ei, atât pe teritoriul Marii Britanii, cât și în orice altă țară din lume. Cum stau, de fapt, lucrurile?

Cum funcționează imunitatea Reginei?

Motivul principal pentru care Regina nu ar trebui să fie îngrijorată de eventuale repercusiuni legale ale statului britanic, în cazul în care ar încălca legea, este pentru că, mai mult sau mai puțin, ea este cea care conduce Marea Britanie. Autoritățile din Marea Britanie împart justiția în numele ei, procesele fiind de forma „Coroana împotriva X”. Astfel, dacă Regina ar fi judecată, ea ar trebui să se judece pe ea însăși.

Mai mult, imunitatea suverană spune că Regina nu poate fi acuzată într-un proces civil, nu poate fi obligată să depună mărturie sau să fie interogată de poliție. Dar aceste lucruri nu sunt importante, întrucât nu ar putea fi arestată. De asemenea, legea din Marea Britanie spune că niciun arest nu poate fi efectuat în prezența monarhului.

Ar putea fi Regina oprită?

Din câte putem observa, Regina reprezintă autoritatea absolută în sistemul de justiție din Marea Britanie, iar cuvântul ei este lege, la propriu. Dar, n-ar putea Parlamentul să intervină în cazul în care Regina ar lua-o razna?

Problema este că toate legile propuse de Parlament necesită un așa-zis Acord Regal înainte de a fi introduse în legea britanică. Astfel, pentru ca Parlamentul să adopte o lege care să limiteze puterile Reginei, aceasta ar trebui să semneze din proprie voință o astfel de lege. De asemenea, Regina poate dizolva Parlamentul și poate alege un set nou de parlamentari. Iar dacă acești noi parlamentari o nemulțumesc, poate alege unul nou și așa mai departe, scrie todayifoundout.com.

Prin urmare, singura soluție cu o șansă existentă de succes ar fi provocarea unei abdicări, în urma unei revoluții a poporului. Ca și în celelalte cazuri, însă, și această soluție prezintă problemele sale. Asemeni Poliției, Regina este comandantul Forțelor Armate ale Marii Britanii. Astfel, fiecare soldat din armata britanică este loial Reginei, deoarece, la înrolare, a depus un jurământ de a o servi.

Ce se va întâmpla când Regina Elisabeta a II-a va muri?

Regina poate declara război de una singură

Probabil cea mai impresionantă putere, însă, este aceea de a declara război împotriva altei națiuni. Regina are puterea de a lua această decizie de una singură, fără a avea acordul altor puteri din stat. Dacă un stat ar alege să răspundă, ea ar avea dreptul de a rechiziționa orice vas din apele britanice, indiferent de originea acestuia, dar și de a strânge toate armatele țărilor componente Commonwealth (Comunitatea Națiunilor).

Cu toate acestea, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu folosește nici măcar o zecime din puterile care îi stau la dispoziție, în mare parte deoarece își dorește să se bucure în continuare de susținerea poporului. Până la urmă, ea este cea care a spus în ziua în care a împlinit 21 de ani că ”Declar în fața tuturor că întreaga-mi viață, fie lungă, fie scurtă, va fi devotată în serviciul vostru și în serviciul măreței familii imperiale de care aparținem cu toții”.

E adevărat că Regina Marii Britanii nu are nevoie de pașaport? Ce privilegii mai are Regina Elisabeta a II-a?

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii