Cum se dopau gladiatorii? Cum trișau?

de: Sorin Florea
14 09. 2023
gladiatori

Dopajul în sport are un trecut îndelungat și până de curând totul era legal. Grecii de la Jocurile Olimpice din 776 î. de Hr. au luat tot felul de substanțe pentru îmbunătățirea performanței, astfel încât să aibă cele mai bune șanse de a câștiga. Deși aranjarea meciurilor și mituirea oficialilor și a altor sportivi era împotriva regulilor și putea duce la o amendă uriașă, consumul de droguri nu a fost considerat o înșelăciune.

Atleții nu primeau mare lucru dacă câștigau competițiile, dar când se întorceau acasă, oamenii le dădeau premii uriașe în bani și poate mese gratuite pe viață. Drept urmare, aceștia au băut poțiuni „magice” făcute din vin, au folosit halucinogene precum ciuperci și suc de opiu pentru a-și îmbunătăți performanțele fizice.

Cu ce se dopau gladiatorii Romei?

Gladiatori romani de la Colosseum, în jurul anului 100 d. Hr., și-au completat dieta folosind stimulente precum stricnina (ingredientul activ al otrăvii de șobolani) pentru a face față traumelor din arenă, pentru a îmbunătăți intensitatea luptelor și pentru a rezista la durere.

Spre deosebire de omologii lor greci, care concurau pentru onoruri și bani, ei se luptau literalmente pentru viața lor. Conducătorii trăsurilor de cai, sub presiunea de a câștiga cu orice preț, își hrăneau regulat animalele cu hidromel (o băutură alcoolică făcută cu miere fermentată) pentru a încerca să-i facă să alerge mai repede. Drept urmare, uneori, caii erau foarte beți, conform irishexaminer.com.

Romanii ar fi șocați de scandalurile noastre de dopaj, dar nu din cauza substanțelor pe care le-am inventat și pentru că sunt interzise prin lege. Potrivit concepției generale din acele vremuri, concurenții ar trebui să profite de cele mai bune „medicamente” disponibile.

Ce sportivi români au fost prinși dopați după anul 2000?

  • Mihaela Melinte (atletism) la Jocurile Olimpice de la Sidney din anul 2000.
  • Andreea Răducan (gimnastică) la Jocurile Olimpice de la Sidney din anul 2000.
  • Adrian Mutu (fotbal) în anul 2004, pe vremea când juca la Chelsea Londra.
  • Gabriel Sîncrăian (haltere) la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din anul 2012.
  • Roxana Cocoș (haltere) la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din anul 2012.
  • Alexandru Dumitrescu (kaiac-canoe) în anul 2016.
  • Lucian Bute (box) în anul 2016.
  • Simona Halep (tenis) în anul 2022.

Foto: Wikipedia.org