10 expresii pe care le folosesc moldovenii, dar românii nu le știu

de: Sorin Florea
14 01. 2021
caruta

Regionalismele reprezintă sarea și piperul oricărei limbi de pe planetă. Multe dintre cuvintele pe care le folosesc moldovenii nu sunt aceleași cu cele pe care le utilizează și oltenii sau muntenii, de exemplu. Expresiile din anumite zone ale țării sunt greu de înțeles de către populația aflată în altă regiune.

Așa cum spuneam mai sus, fiecare regiune din țară are regionalismele (fapt de limbă existent numai într-o anumită regiune, caracteristic numai pentru un anumit grai) sale și sunt înțelese, în special, de oamenii care trăiesc în acea zonă. Cu toate acestea, orice om poate folosi o expresie, neobișnuită pentru zona în care trăiește, dacă îi place și vrea să iasă din cotidian. Vă prezentăm mai jos 10 expresii care sunt utilizate de moldoveni și nu prea sunt înțelese de restul populației.

1. A se răslăghi/a se hodini – Această expresie înseamnă a se relaxa sau a se odihni.

2. Oleacă – Termenul înseamnă un pic, foarte puțin.

3. Dă-i foială! – Aceasta expresie se referă la faptul că, persoana căruia i se adresează, trebuie să fie mai energică, mai rapidă.

4. A-și băga crenjili – A interveni într-o situație în care nu este nevoie și a face lucrul și mai complicat.

5. Norodul mocnește – Se referă la faptul că populația este supărată.

6. A hămăi – Expresia semnifică a lătra sau a vorbi urât despre oameni.

7. A chica pe buși – Expresia se referă la o persoană care a rămas uimită, a rămas perplexă.

8. A traji o țâgară – Acest lucru semnifică a fuma o țigară.

9. Hăbăuc – Termenul desemnează o persoană zăpăcită, buimacă sau efectiv de-a dreptul… proastă.

10. A pune buza la prășât – Expresia desemnează o persoană care s-a supărat sau s-a bosumflat.

Limba română este plină de curiozități. Pe lângă miile de cuvinte banale, pe care toată lumea le înțelege, sunt și destul de multe regionalisme (termen ce denumește un fapt de limbă caracteristic unei sau unor anumite varietăți regionale a(le) unei limbi (dialect, grai), adică limitat la o anumită regiune).  De exemplu, , în Ardeal, la pat se spune „futelniță”.