Momentul de care ne temem: Data la care pe Terra va fi imposibil de locuit

de: Claudiu Petrișor
14 05. 2025
Depositphotos_60005401_L

Cu sau fără aportul nostru, va veni o zi în care Terra nu va mai fi locuibilă. Când acest lucru se va întâmpla, omenirea va fi istorie. Supercalculatoarele programate de oamenii de știință au calculat cu o precizie fără precedent data estimativă la care planeta noastră va deveni imposibil de locuit.

Utilizând mai mult de 400.000 de simulări generate de supercalculatoare, echipa de cercetători de la NASA și Universitatea Tōhō din Japonia a analizat modul în care Soarele își va modifica strălucirea și temperatura în următoarele miliarde de ani.

Astfel, în jurul anului 1.000.002.021, temperaturile de pe Terra vor deveni incompatibile cu formele complexe de viață, pe măsură ce nivelul de oxigen din atmosferă se va reduce drastic, iar fotosinteza va înceta, scrie Daily Mail.

Ce se va întâmpla, concret?

În mai puțin de 1,1 miliarde de ani, concentrația de oxigen din atmosferă va scădea sub pragul necesar menținerii ecosistemelor actuale. Bacteriile anaerobe – organisme care nu depind de oxigen – vor fi ultimele forme de viață care vor supraviețui acestui declin lent, dar ireversibil.

După acest moment, în aproximativ cinci miliarde de ani, Soarele va intra în faza de gigant roșu, consumându-și rezervele de hidrogen și extinzându-se suficient de mult încât să înghită planetele – Mercur, Venus și, cel mai probabil, și Pământul.

Elon Musk, îngrijorat

Acest aspect îl îngrijorează teribil pe Elon Musk, cel care a transformat colonizarea planetei Marte într-o prioritate strategică. „Marte este o formă de asigurare colectivă pentru viață”, a declarat antreprenorul în cadrul unui interviu acordat postului Fox News.

Acesta a adăugat: „Dacă planeta roșie nu poate supraviețui fără aprovizionare de pe Pământ, atunci nu am creat o soluție de rezervă reală pentru civilizație”.

Casa Albă îl sprijină pe Musk

Administrația Trump a alocat peste un miliard de dolari pentru programe de explorare cu echipaj uman, cu accent pe revenirea rapidă a americanilor pe Lună și – pe termen lung – pe trimiterea primilor oameni pe Marte. Obiectivul: menținerea supremației americane în cursa spațială, într-un moment în care China accelerează propriile programe de explorare lunară.

Foto: DepositPhotos.com