E adevărat că George Coșbuc a venit beat la școală și a bătut un profesor?

de: Claudiu Petrișor
03 09. 2020
cosbuc_george
George Cosbuc

Transilvaneanul George Coșbuc a fost unul dintre cei mai importanți poeți români din toate timpurile. De-a lungul vieții, Coșbuc nu s-a remarcat doar ca poet, ci și ca critic literar, scriitor și traducător. Puțin știu însă că poetul a avut o copilărie agitată și în memoria localnicilor a rămas un episod în care tânărul Coșbuc și-a bătut un profesor.

În anul 1934, la 16 ani de la moartea scriitorului, în presa de la Cluj apare articolul cu titlul „George Coşbuc candidat la eliminare în clasa a-III-a”. Se pare că, pe când avea numai 12 ani, tânărul George Coșbuc participase la o nuntă în comună învecinată Luşca, unde petrecuse până în zori. A doua zi a venit mahmur la școală.

Prima oră era studiul istoriei cu profesorul Ion Mălaiu. Simțind că tânărul său elev este cam obosit, Ion Mălaiu l-a pus pe Coșbuc să vorbească despre cauzele şi urmările războiului de 7 ani. Fix ce-i trebuia elevului. Nepregătit, George Coşbuc a început să relateze despre evenimentul la care participase, înfuriindu-l pe profesor care a încercat să-i aplice o corecție fizică.

Elevul nu s-a lăsat cu una, cu două și a aruncat scaunul în capul profesorului și a fugit pe geam. Se pare că numai intervenția tatălui său l-a făcut pe George Coșbuc să scape de exmatriculare. Întânplarea a fost semnalată şi în unele variante ale biografiei lui George Coşbuc.

Copilul lui Coșbuc, mort într-un accident rutier

Scriitorul George Coșbuc a avut un singur copil, pe Alexandru Coșbuc. Tânărul avea 19 ani și era student în anul 1915 când a murit într-un accident de mașină. Teribilul accident a avut loc în apropiere de Târgu-Jiu.

„Alexandru Coşbuc se afla într-o maşină Mercedes Torpedo Benz, împreună cu Alexandru Stâlpeanu, un latifundiar din Teleorman, proprietarul maşinii, probabil şi singura care circula, în vremea respectivă, pe drumurile Gorjului. Cei doi se întorceau de la vila din Tismana, unde George Coşbuc se retrăgea de multe ori ca să scrie poezii. Alexandru Coşbuc avea 19 ani şi era student. Acesta fusese chemat în armată şi urma să ajungă la Drobeta Turnu Severin. Maşina a lovit un bolovan mai mare, după care a intrat într-o căruţă aflată în faţă. Alexandru Stâlpeanu a murit pe loc, iar Alexandru Coşbuc a fost rănit grav. A fost transportat cu o căruţă la spitalul din Târgu Jiu, dar a murit pe drum. George Coşbuc a fost foarte afectat de acest eveniment şi a ridicat o fântână în amintirea singurului său copil”, avea să scrie presa vremii.

„Tragedia l-a afectat enorm de mult pe George Coşbuc, care, în modestia lui proverbială şi-a păstrat inimitatea, dar a căzut într-o depresie care i-a afectat creaţia poetică”, avea să povestească ani mai târziu pentru adevarul.ro Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

După moartea fiului său, Coșbuc n-a mai scris poezii. Acesta a murit în 1918, mulți spun, de inimă rea.