De unde vine obiceiul de a ciocni paharele? Ce spun bunele maniere?

de: Sorin Florea
01 06. 2021
ciocnire de pahare
De unde vine obiceiul de a ciocni paharele?

Obiceiul de a ciocni pahare este o tradiție veche, ce datează încă din Evul Mediu. Gestul este însoțit de o urare sau o promisiune și se practică în aproape toată lumea. Codul bunelor maniere spune că atunci când ciocnesti un pahar cu cineva trebuie să privești persoana în ochi, ca o garanție a sincerității și a bunelor intenții.

Cum a apărut obiceiul de a ciocni paharele?

În mod curios, obiceiul ciocnirii paharelor de vin provine din Roma Antică. În acele vremuri, politicienii care voiau să scape de adversari le puneau, de cele mai multe ori, otravă în vin. O măsură simplă și eficientă, nu-i așa? Așadar, de obicei, musafirii ciocneau paharele cu vin cu gazdele lor, astfel că stropii continuțului ajungeau în paharul celuilalt, asigurându-se astfel că dacă băutura a fost otravită se va răspândi.

Erau vremuri dificile, în care toată lumea suspecta pe toată lumea. Totodată, în unele locuri se obișnuia ca cei care ciocneau paharele să toarne unul altuia câte un strop din băutura lor, astfel încât să fie siguri că băutura nu este otrăvită. Cine refuza acest lucru devenea automat suspect, iar lumea începea să îl evite.

Atunci când se ciocnesc paharele se urează de obicei „viață lungă” și „sănătate”. În prezent, dacă cineva refuză să ciocnească paharele nu înseamnă, ca în trecut, că vrea să vă otrăvească, ci este posibil să fie o persoană mai retrasă, mai introvertită.

În Ungaria nu se dă noroc cu sticlele de bere

Există oameni care evită să ciocnească paharele. Iar obiceiul evitării ciocniri paharelor și sticlelor în Ungaria are legătură cu istoria. În anul 1848, în timpul revoluției maghiare, când ungurii au vrut ca regatul să iasă din sfera de influență a austriecilor, aceștia din urmă au sărbătorit multe dintre victoriile cu maghiarii ciocnind berile în timpul urărilor făcute în cinstea evenimentului.

De atunci, ungurii evită să ciocnească paharele cu alcool pentru că le amintește de pierderile suferite în timpul Revoluției de la 1848. În schimb, dacă cineva dorește să se bucure de o bere în timpul unui toast, poate să spună „Egészségedre!” (nr. „În sănătatea ta!”) și să-și privească partenerul sau partenerii de masă în ochi.

Curiozități despre alcool:

  • Cifrele oficiale arată că în fiecare an se consumă 5 miliarde de litri de vodcă la nivel global;
  • 48% din populația lumii nu a consumat nici măcar o singură dată alcool;
  • În fiecare moment al zilei, 0,7% din populația lumii este beată;
  • Zilnic, corpul uman produce o anumită doză de alcool;
  • Cea mai tare bere din lume are 67,5% concentrație de alcool.

Foto: Pexels.com