De unde provine expresia „Toate drumurile duc la Roma”?

de: Claudiu Petrișor
31 05. 2018
roma
Toate drumurile duc la Roma

Cine nu a auzit măcar o dată expresia „Toate drumurile duc la Roma” fără să știe că totul a plecat de la un adevăr: în urmă cu mii de ani, a existat o perioadă în care cele mai importante căi de acces din Imperiul Roman sfârșeau în orașul lui Romulus și Remus.

Toate drumurile duc la Roma

Proverbul „Toate drumurile duc la Roma” vine din latinescul „Mille viae ducunt homines per saecula Romam” și s-ar traduce în limba română prin „O mie de drumuri vor duce întotdeauna oamenii la Roma”.

Expresia cu pricina se referă la perioada de glorie a Imperiului Roman, atunci când cele 29 de cai de acces public, ce strabateau întreg Imperiul Roman aveau aceeași finalitate: Roma. Acest lucru facilita transportul de mărfuri, călătoria negustorilor, dar și mutarea trupelor romane dintr-un loc al imperiului în altul. Erau puține orașele importante din Imperiu care să nu se afle pe aceste căi de acces public („viae publicae” în limba latină).

Cel mai adesea, drumurile erau construite în linie dreaptă. Rețeaua de drumuri a avut plusuri și minusuri. Inițial a permis expansiunea economică a Imperiului Roman, apoi, în perioada de decădere a acestuia, a ușurat marile invazii.

Nu se știe dacă și romanii foloseau acest proverb, însă împăratul Caesar Augustus a ridicat un monument în centrul Romei cunoscut sub numele de Miliarium Aureum. Mulți sunt de părere că toate distanțele din Imperiul Roman au fost măsurate de la acel monument. Totuși, există și voci, de exemplu cea a lui Plinius cel Bătrân, care afirmă în scrierile sale că măsurătorile se făceau în timpul Imperiului Roman până la porțile orașului.

Astăzi, proverbul face referire la faptul că un anumit scop poate fi atins prin mai multe modalități, iar rezultatul final poate fi același. În fond, toate drumurile duc la Roma, nu-i așa?