De ce vidrele se țin de mână când dorm?

de: Claudiu Petrișor
17 01. 2020
vidra
Vidra

Ținutul de mână este unul dintre cele mai frumoase gesturi pe care-l pot face doi parteneri. Totuși, nu doar oamenii fac astfel de gesturi. Există și animale care au un astfel de comportament.

De exemplu, vidrele de mare se țin de mână când dorm ca să nu se îndepărteze una de celaltă din pricina curenților de apă. La fel se comportă și mamele cu puii lor.

În multe dintre cazuri, vidrele de mare folosesc adesea alge pe care le culeg de pe fundul apei, pe care și le leagă în jurul mâinilor pentru a securiza legătura dintre ele înainte de a se culca.

Printre animalele care se mai țin de mână, alături de vidre se numără și pinguinii. Până și elefanții fac acest gest, chiar dacă o fac cu trompa.

Ținutul de mână, adevărată terapie

Un studiu a arătat că ținutul de mână nu este doar un gest social social, ci și unul terapeutic. O cercetare efectuată de oamenii de știință de la Universitatea din Colorado și Universitatea din Haifa spune că, cu cât empatizezi mai mult cu durerea partenerului, cu atât undele cerebrale se sincronizează. În plus, pe măsură ce acestea se sincronizează, durerea dispare. Cu alte cuvinte, atunci când unul dintre parteneri se confruntă dureri și este ținut de mână, undele creierului se sincronizează, iar durerea dispare.

Curiozități despre vidrele de mare:

  • Este interzisă vidrelor de mare în toate statele;
  • Vidrele de mare sunt crescute în captivitate pentru scopuri științifice, dar și distractive. Experimentele unor crescătorii pentru a produce blană la scară industrială au eșuat;
  • Vidrele de mare sunt foarte prietenoase. Aceste animale conviețuiesc în cel mai firesc mod cu urșii de mare, focile, câteodată împărțind cu ei culcușul;
  • Puii de vidră pot fi dresați cu ușurință de către om;
  • Vidrele se pot reproduce pe tot parcursul anului iar puii se pot naște atât iarna cât și vara.