De ce trebuie să iasă fum alb la Vatican când este ales un nou Papă? Care este istoria obiceiului?

Alegerea unui nou Papă este unul dintre cele mai importante evenimente din viața Bisericii Catolice, un moment încărcat de solemnitate, tradiție și simbolism. Unul dintre cele mai cunoscute și emblematice semne care anunță încheierea conclavului papal este fumul alb care se ridică din coșul Capelei Sixtine. Acest semnal vizual este urmărit cu nerăbdare de credincioși și curioși din întreaga lume. Dar de ce tocmai fum alb? Ce semnificație are acest ritual?
Originea tradiției fumului
Tradiția fumului ca semnal de alegere a Papei datează din secolul al XV-lea, însă practica actuală s-a consolidat începând cu anul 1878, la alegerea Papei Leon al XIII-lea. Pentru a comunica rapid și clar rezultatul voturilor, membrii conclavului au început să ardă buletinele de vot după fiecare rundă de scrutin. Culoarea fumului care rezultă din ardere indică rezultatul:
Fum negru (lat. fumata nera) semnalează că nu s-a ajuns încă la un consens – adică niciun cardinal nu a obținut majoritatea necesară de două treimi.
Fum alb (lat. fumata bianca) indică faptul că un nou Papă a fost ales.
Simbolismul fumului alb
Fumul alb are o semnificație profundă, fiind simbolul păcii, al Duhului Sfânt și al unui nou început. El anunță lumii întregi că Biserica are un nou lider spiritual, ales nu doar prin voturile cardinalilor, ci, potrivit credinței catolice, sub inspirația divină. Momentul în care fumul alb iese pe coș este un semn de unitate și speranță pentru credincioși.
Cum se obține culoarea fumului?
Pentru a evita confuziile apărute în trecut (când fumul părea mai mult gri sau greu de interpretat), Vaticanul a început, din 2005, să utilizeze substanțe chimice speciale pentru a colora fumul. Astfel, se asigură claritatea mesajului:
Fumul negru este obținut dintr-un amestec de perclorat de potasiu, antracen și rășină.
Fumul alb se produce prin arderea lactozei, colofoniului și cloratului de potasiu.
Mai mult decât o tradiție – un mesaj global
În era digitală, când informația poate fi transmisă instantaneu prin televiziune sau internet, poate părea redundant să așteptăm un semnal de fum pentru a afla că a fost ales un nou Papă. Și totuși, fumul alb rămâne un simbol puternic, o punte între trecut și prezent, între ritual și tehnologie. El reamintește lumii întregi că, dincolo de agitația vremurilor, tradiția și credința continuă să joace un rol esențial în viața spirituală a milioane de oameni.
Foto: nationalgeographic.com