De ce sunt covrigii de Buzău faimoși în toată țara? Care este istoria covrigilor?

de: Claudiu Petrișor
05 03. 2019
covrigi

Covrigii de Buzău. Unul dintre cele mai cunoscute produse din zona Buzăului este covrigul, un inel crocant și auriu care stârnește adevărate simțuri în ceea ce privește papilele gustative. În Buzău sunt zeci de simigerii al căror cel mai vândut produs este covrigul subțire. De ce sunt covrigii de Buzău faimoși în toată țara și care este istoria lor?

Ce sunt covrigii?

Covrigul este un produs de patiserie făcut din câteva ingrediente făină, apă, drojdie, sare şi foarte puţin zahăr. Acestea sunt suficiente pentru a transforma aluatul într-un aliment ce poate fi consumat și ca desert și ca fel principal. Secretul covrigului de Buzău este ca aluatul să fie frământat cu mâna.

Când a apărut covrigul de Buzău?

Se spune că pe la 1800, Buzăul era un important oraș-târg din Muntenia. Aici poposeau negustori bulgari, greci și sârbi care își vindeau produsele. Grecii și bulgarii au descoperit interesul negustorilor pentru alimente, astfel că și-au deschis cârciumi în care serveau clienții cu un produs alimentar, în formă de inel cu o coajă aurie şi crocantă. Acesta purta denumirea de „kovrig” (cuvântul este de origine bulgară) și avantajele lui erau prețul scăzut și rapiditatea cu care putea fi preparat.

De-a lungul timpului, micii afaceriști din Buzău au speculat necesitatea unui produs precum covrigul și l-au dus la mare artă. Astăzi, covrigii de Buzău se află pe lista celor 13 produse românești bio, devenite marcă înregistrată în Uniunea Europeană, alături de magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, țuica, pălinca de Maramureș etc.

Care este cel mai vechi covrig din lume?

Cel mai vechi covrig din lume a fost descoperit în Germania, în timpul unei excavări, în apropierea Dunării, la Regensburg. După cercetări amănunțite s-a aflat că acesta are „vârsta” de 250 de ani. Există voci istorice avizate care susțin că alimentul denumit covrig ar fi fost inventat în anul 610 de către un călugăr italian, fiind folosit drept răsplată pentru copiii care învăţau rugăciunile.