De ce se dau primăvara cu var trunchiurile copacilor?

de: Claudiu Petrișor
20 03. 2024
var
Copaci vopsiti cu var

Odată cu venirea primăverii, gospodarii vopsesc la bază trunchiurile copacilor cu var alb. Sunt agricultori care fac acest lucru și toamna. Totuși, care este motivul pentru care în fiecare an, mii de copaci sunt zugrăviți cu var alb?

De ce se dau pomii cu var?

Văruirea copacilor nu se face cu scop decorativ, ci are, mai degrabă, un scop practic. Varul funcționează ca o protecție a trunchiului copacului împotriva atacurilor de insecte dăunătoare și a bolilor fungice. Totodată, stratul de var poate crea o barieră fizică împotriva intrării sau răspândirii acestor agenți patogeni. În ciuda acestui fapt, oamenii de știință au descoperit că copacii își pot inunda frunzele cu substanțe chimice numite fenolici atunci când insectele își încep raidul.

Varul este eficient și în privința schimbărilor de temperatură. Odată cu venirea verii, temperaturile cresc și varul aplicat pe trunchiul copacului poate ajuta la reflectarea razelor solare, reducând astfel riscul de deteriorare a scoarței din cauza expunerii prelungite la radiațiile solare.

Totuși, dacă în miez de primăvară temperaturile se schimbă și devin cu minus, varul aplicat pe trunchi poate ajuta la menținerea unei temperaturi mai constante și poate oferi o oarecare protecție împotriva înghețului.

Aplicarea varului pe trunchi poate ajuta la sigilarea rănilor și la prevenirea scurgerilor de sevă din copac.

„Este o lucrare de primăvară sau de toamnă pe care o făceau și bunicii noștri, astfel că beneficiile sale sunt testate în timp. În plus, livada devine mai frumoasă, astfel că varul are și un rol estetic”, a declarat un agricultor pentru site-ul shtiu.ro.

Curiozități despre copaci:

  • Cifrele arată că aproximativ 15 miliarde de copaci sunt tăiați în fiecare an și tot anual dispar peste 7 milioane de hectare de pădure la nivel mondial.
  • Un stejar mare poate transpira până la 151.000 de litri de apă într-un an.
  • Pe perioada verii, un hectar de pădure poate să absoarbă o cantitate de dioxid de carbon egală cu cea eliminată în acelaşi timp de 200 de persoane.
  • Unui brad îi ia între 60 și 80 de ani să ajungă la maturitate. Tăierea lui nu durează mai mult de un minut.
  • Primii copaci au apărut pe Terra acum 230 de milioane de ani.