De ce purta Steve Jobs aceleași haine în aparițiile publice?

de: Ana-Maria
09 08. 2021
Steve Jobs

În luna octombrie se vor împlini zece ani de când ne-a părăsit pentru totdeauna Steve Jobs, unul dintre cei mai influenți oameni ai planetei și, poate, cel mai invidiat om din lumea tehnologiei.

Viața lui Jobs a fost și este, cu siguranță, cunoscută de foarte mulți oameni și reprezintă un adevărat model pentru cei care își doresc o carieră de succes.

Părintele iPhone a lăsat în urmă o companie Apple Inc în plină ascensiune, care a continuat și continuă, încă, să controleze o mare parte din piaţa mondială de smartphone și după moartea sa.

Steve Jobs evita oboseala decizională

Probabil că mulți își amintesc cum, de fiecare dată când urca pe scenă pentru a prezenta un nou model de iPhone sau de MacBook, purta aceeaşi ţinută: adidaşi, blugi şi o helancă neagră, simplă.

Lumea se întreba cum de un om celebru cu o avere de peste 10 miliarde de dolari se îmbrăca atât de simplu. Se pare că motivul din spatele ținutei casual nu avea deloc legătură cu starea financiară a lui Steve Jobs.

Potrivit site-ului Techcabal, zilnic oamenii iau zeci, dacă nu chiar sute de decizii. Totul începe de dimineață când sună alarma și noi o reprogramăm pentru a suna cinci sau zece minute mai târziu.

Apoi, alegem dacă mâncăm sau nu înainte de a pleca la serviciu, ne hotărâm cu ce ne îmbrăcăm sau ne întrebăm dacă vom mânca la prânz. Acest șir neîntrerupt de alegeri se întinde de-a lungul unei zile.

Interesant este faptul că atunci când luăm aceste decizii, consumăm de fapt energie mentală. Dacă luăm prea multe decizii într-un interval de timp relativ scurt ne reducem semnificativ abilitatea de a lua decizii, iar aceasta este cunoscută sub denumirea de oboseală decizională.

Ei bine, Steve Jobs încerca să evite să ia prea multe decizii neînsemnate în favoarea unora mai importante, care i-au și adus faimă și o avere colosală.

În loc să-și piardă timpul și puterea de decizie în fața șifonierului întrebându-se zi de zi cu ce să se îmbrace, Job prefera să se îmbrace la fel în fiecare zi, economisind astfel energie pentru lucrurile care contau cu adevărat. În fond, era co-fondatorul Apple Inc și avea o grămadă de decizii de luat în privința companiei pe care o conducea.

Ținuta i-a creat-o Issey Miyake

Ținuta Issey Miyake a lui Steve Jobs

 

Walter Isaacson, biograful lui Steve Jobs, a dezvăluit într-un interviu acordat după moartea magnatului american cum a început acesta să poarte aceeaşi ţinută.

Totul a început pe la mijlocul anilor ’80, când Jobs a călătorit în Japonia și, între altele, a vizitat fabrica Sony. Acolo, a observat uniformele pe care le purtau angajaţii companiei nipone şi a rămas impresionat. El și-a dorit ca şi angajaţii Apple Inc să poarte uniformă, însă s-a lovit de refuzul acestora.

Cu toate acestea, Steve Job i-a cerut lui celebrului designer japonez Issey Miyake să îi creeze lui o uniformă. Așa s-a ajuns la celebra helancă neagră, la care Jobs a adăugat blugii, care erau numai marca Levi’s şi o pereche de adidaşi. Aceasta era uniforma lui Jobs.

15 curiozități despre Steve Jobs

• Steve Jobs a fost adoptat de Clara și Paul Jobs la scurt timp după ce s-a născut. Tatăl său biologic era sirian, iar mama sa, americană;
• S-a întâlnit cu co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, în timpul liceului pe vremea când acesta avea 18 ani; Jobs avea atunci 13 ani;
• Jobs a fost alungat din Apple în 1985 și a cumpărat studioul de animație Pixar înainte de a se alătura Apple ca CEO în 1997;
• A fost invitat de fostul președinte al SUA, Bill Clinton, să-și petreacă o noapte în dormitorul „Lincoln” de la Casa Albă;
• În 1985, Steve Jobs și-a vândut pachetul fondator de 20% din acțiunile Apple pentru 100 de milioane de dolari;
• La momentul morții sale, în octombrie 2011, avea o avere estimată la 10,2 miliarde de dolari;
• Prin vânzarea, în 2007, a studiourilor de animație Pixar a primit 138 milioane de acțiuni la Disney, a căror valoare era de 8 miliarde de dolari;
• Dacă ar mai fi trăit astăzi ar fi avut o avere estimată la 42 de miliarde de dolari;
• Dacă nu și-ar fi vândut niciodată pachetul de 20% din Apple, acele acțiuni ar fi valorat în prezent 400 de miliarde de dolari;
• Văduva lui Steve Jobs, Laurene Powell Jobs, și-a vândut jumătate dintre acțiunile Disney în 2017 contra sumei de 7 miliarde de dolari, devenind cel mai mare acționar individual al companiei;
• Laurene Powell Jobs are o avere de 30 de miliarde de dolari, fiind printre cele mai bogate 20 de persoane din SUA;
• În fiecare an, din dividendele Apple, văduva lui Steve Jobs câștigă aproximativ 160 de milioane de dolari;
• Dividendele Disney produc annual 120 de milioane de dolari pe an;
• Cel mai vechi computer al lui Steve Jobs, un model Apple din 1976, a fost vândut la licitație pentru aproape 500.000 de dolari;
• Sora biologică a lui Steve Jobs, Mona Simpson, a dezvăluit că ultimele lui cuvinte pe patul de moarte au fost: „Oh, wow, oh, wow, oh, wow!”.

Foto: Wikipedia