De ce numele cangurului se traduce „Nu înțeleg”?

de: Claudiu Petrișor
17 12. 2019
cangur
Cangur

Cangurul este, de departe, cel mai celebru animal cu marsupiu din lume. Acesta este mamiferul reprezentativ pentru Australia, patria cangurilor. Totuși, de unde vine denumirea acestui animal?

Astăzi, cangurii reprezintă un simbol neoficial al Australiei. Chipul simpaticelor animăluțe este prezent pe stema natională, pe monede, pe diferite logo-uri ale companiilor aeriene sau chiar pe timbre poștale.

Până la venirea europenilor în Australia, erau 53 de specii de canguri, iar de atunci au dispărut 8 specii, astăzi existând numai 45 de specii. Se spune că în momentul în care au ajuns pentru prima dată în Australia (anul 1788), coloniștii britanici au zărit un animal ciudat care sărea din loc în loc.

Aceștia au chemat un aborigen și l-au întrebat prin semne ce animal era acela. Cum băștinasul repeta „kan ghu ru”, englezii au adoptat acel nume pentru animal. După mult timp, cercetatorii au constatat că băștinasul spunea, de fapt, „nu înțeleg”. Era deja prea târziu. Numele animalului a rămas „cangur”.

Curiozități despre canguri:

  • Cangurul se deplasează numai prin sărituri. Acesta poate atinge o viteză de până la 60 de km/h;
  • La naștere, puiul de cangur nu este dezvoltat complet și nu are mai mult de 2,5 cm. Nou născutul nu are blană, ochi sau urechi. După naștere, mama cangur îl ia cu gura și îl pune în marsupiu unde va continua să se dezvolte. Puiul va părăsi marsupiul după 8-9 luni;
  • Cangurii pot rezista luni întregi fără să consume apă întrucât își extrag apa din plantele pe care le mănâncă;
  • Cangurii sunt capabili să execute același număr de salturi pe secundă la viteze extrem de diferite;
  • Cangurii nu se pot deplasa înapoi;
  • La unele exemplare de cangur, o săritură din viteză poate să depășească 13 metri în lungime. Pentru propulsie, cangurii își folosesc și coada, nu doar picioarele.
Cangur

Foto: Pexels.com