De ce italienii sunt numiți „broscari”? Ce sunt „puii de baltă”?

de: Claudiu Petrișor
02 11. 2020
pui_de_balta
Pui de balta

Italia este una dintre cele mai căutate țărin din lume de către turiști atât pentru istoria sa bogată, pentru orașele cunoscute la nivel mondial, cât și pentru faimoasele preparate culinare. Mulți dintre români au, uneori, preconcepții despre italieni pe care îi numesc „mafioți”, „macaronari” sau „broscari”. Totuși, de unde vine ultima denumire?

Uneori, italienii sunt numiți „macaronari” datorită dietei bogate în paste făinoase. În anumite zone din Italia se mănâncă celebrul „pui de baltă” („broască”) pe care milioane de italieni îl consumă ca fel principal.

Ce sunt puii de baltă?

„Puii de baltă” reprezintă un produs culinar constituit din pulpe de broască comestibilă gătite. Produsul este consumat în multe dintre țările lumii precum China, Franța, Thailanda, Vietnam, Spania și… Italia.

Picioare de broască sunt bogate în proteine, acizi grași cu conținut ridicat de omega-3, vitamina A și potasiu. Conform celor care au consumat deja această delicatesă, picioarele de broască au gust asemănător celui al cărnii de pui.

„De fapt, sustul și textura puilor de baltă sunt situate aproximativ între pui și pește”, spun la unison cei care au mâncat pui de baltă.

De ce italienii sunt numiți „broscari”?

E clar că italienii sunt numiți „broscari” pentru că mănâncă acest fel ciudat de mâncare. Pe nedrept, cu atât mai mult cu cât nu sunt nici pe departe cei mai mari consumatori. Un studiu realizat de prestigioasa publicatie Conservation Biology arată că la nivel mondial, anual, peste un miliard de broaste sunt luate din sălbăticie, omorâte și, ulterior, gătite. Franta și Statele Unite ale Americii sunt cei mai mari importatori de pui de broaște.

Curiozități despre Italia:

  • Termenul de „mafie” provine din insula Sicilia si este astăzi un termen ce definește crima organizată;
  • Statisticile arată că un italian consumă în medie circa 25 kg de paste pe an;
  • Prima pizzerie din lume, “Antica Pizzeria Port’Alba”, a fost deschisă în anul 1830 în sudul Italiei, în Napoli si funcționează și astăzi;
  • În fiecare zi, se colectează în jur de 3.000 de euro din celebra Fontana di Trevi din Roma;
  • „Ferrari”, ca nume de familie, este în Italia echivalentul numelui „Popescu” sau „Ionescu” în România;
  • Cu o vechime de cel puțin 3000 de ani, numele de Italia provine, cum altfel, din cuvântul  „italia”, care în traducere liberă înseamnă „terenul cu viței” sau „țara bovinelor tinere”.