Curiozități despre brățările dacice. Cât valorează acestea?

de: Ana-Maria
22 06. 2022
Bratari dacice
Bratari dacice

Sarmizegetusa Regia a fost unul dintre cele mai importante orașe antice, fiind capitala Daciei. Localitatea era așezată pe Dealul Grădiştii și era compusă din trei părţi dinstincte: cetatea, incinta sacră şi cartierele unde se aflau construcţiile civile. În urmă cu câțiva ani, în zona Sarmizegetusei Regia au fost descoperite brățări dacice din aur masiv, ulterior vândute pe piața neagră a antichităților.

În anul 2011, statul român recuperase doar 13 dintre ele, 11 fiind de negăsit.

Povestea brățărilor dacice recuperate de statul român

Multe dintre acestea au fost răspândite în toate colțurile lumii, astfel că, în 2007, pentru patru dintre ele, statul român a plătit unui american aproximativ 980.000 lei. Încă patru au fost recuperată de la autoritățile franceze, elvețiene și din SUA. Sumele plătite de România pentru repatrierea lor au fost undeva la 200.000 de euro.

Un an mai târziu, au mai fost găsite două la un cetățean german, iar pentru a intra în posesia lor, autoritățile din România au mai plătit încă 130.000 de euro. În 2009, cea de-a douăsprezecea brățară a fost recuperată de la un american și s-au achitat 70.000 de euro.

Cea mai controversată răscumpărare a avut loc, de fapt, în 2005, când Zeno Pop, un cetățean german a fost implicat într-un dosar cu mafia sârbă. Aceștia au furat spirala de aur dacică din Munții Orăștie. Zeno Pop a vândut-o în 2006 unui cetățean al Bulgariei cu 62.000 de euro, susținându-i acestuia că totul este legal.

Potrivit Adevărul, în dosarul deschis împotriva lui Zeno Pop pentru spălare de bani „organele judiciare române au fost sesizate de către colecţionarul bulgar, din Sofia, despre disponibilitatea acestuia din urmă a restituirii unei brăţări plurispiralice din aur în greutate de 933,4 gr. sustrasă din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

În prezent, brățara plurispiralică din aur se află la Muzeul Național de Istorie a României și pentru repatrierea ei s-au plătit în 2011 circa 73.000 de euro.

Potrivit fostului procuror al României, Augustin Lazăr, mai sunt de recuperat 11 brățări dacice, însă sunt de negăsit.

„Există informaţii, respectiv probe cu privire la unele dintre ele, există imagini ale acestor artefacte, ele sunt puse în urmărire prin Interpol, sunt pe site-ul FBI-ului în Statele Unite şi vom vedea cât de rapid vor fi localizate, unde vor fi localizate şi apoi recuperate. Este o activitate laborioasă care va mai dura”, declara Augustin Lazăr în 2015, potrivit sursei de mai sus.

Pe site-ul web al Poliției Române sunt câteva fotografii cu prețioasele brățări date în urmărire națională înscrise la Obiecte furate. Trei dintre ele au fost descoperite în zona arheologică Sarmisegetuza Regia (zona Caprăreaţa) din Munţii Orăştiei și cântăresc între 0,800 – 1,700 kg. Cea de-a patra a fost furată în 1999 și este „lucrată integral din aur de 23-24 kt, alcătuită din 5 ½ spire, diametru 10 cm”.

Foto: Depositphotos.com