Cum se comportau soldații ruși cu românii imediat după Al Doilea Război Mondial: Necinsteau femei și jefuiau case

de: Claudiu Petrișor
25 03. 2022
soldati_rosi

Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în anul 1945, după 6 ani grei în care milioane de oameni și-au pierdut viața la nivel mondial. Țara noastră a intrat în conflict de partea Germaniei apoi a întors armele pe 23 august 1944 împotriva fasciștilor. Deși era aliații românilor, rușii s-au comportat în țara noastră ca într-un teritoriu inamic.

Pe 23 august 1944 regele Mihai I a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și „Conducătorul Statului” și a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei. Ba mai mult, țara noastră a început trativele de armistițiu cu Aliații și de colaborare militară cu Uniunea Sovietică.

După doar două zile, trupele sovietice au ajuns în țara noastră, iar mii de soldați ruși unde s-au comportat ca şi cum s-ar fi aflat pe un teritoriu inamic și nicidecum pe un teritoriu aliat. Arhivele istorice consemnează abuzuri fără margini pentru care militarii ruși nu au fost niciodată trași la răspundere.

„În data de 25 august 1944, după ce înspăimântaseră şi pe cetăţenii din oraşele Adjud sau Mărăşeşti, tancurile şi infanteriştii ruşi au intrat în Focşani, pe la bariera Mărăşeşti şi nu au fost întâmpinaţi de civili cu flori sau confeti, ci de jandarmii de la Legiunea judeţeană (echivalentul în epocă al Inspectoratului Judeţean de jandarmi). Aceştia au încercat să stabilească câteva reguli de urmat pentru asigurarea ordinii publice pe teritoriul oraşului, mai ales că se decretase de câteva ore întoarcerea armelor, dar nu au avut cu cine discuta pentru că au fost dezarmaţi de îndată şi puţin a lipsit să nu fie executaţi pe loc sau luaţi prizonieri”, a rememorat un episod din Focșani istoricul Florin Dîrdală pentru adevarul.ro.

Mulți dintre soldații Armatei Roșii nu aveau nicio problemă în a jefui case și biserici. De exemplu, în Biserica Donie, monument istoric, ruşii au profanat icoane, au spart geamuri și au furtat tot ce au găsit. Doar altarul a rămas neatins întrucât vandalii s-au lovit de gratiile groase care protejau locul unde se oficiază liturghia.

Rușii violau femei și furau alcool

Mii de români au rămas fără agoniseala de-o viaţă după rușii i-au jefuit. Soldații ruși nu ezitau nici să-și facă de cap cu tinerele rămase singure după ce bărbații le plecaseră pe front.

La Adjud, în octombrie 1944, printr-un ordin al Comandamentului Sovietic erau luate femei şi fete la lucru în Gara Adjud şi la spitalul de răniţi.

„Profitând de acest ordin, soldaţii ruşi iau fete sub pretextul că le duc la altă lucrare, depărtându-se cu ele la distanţă, mai pe câmp, unde le necinstesc” – se arată în Raportul nr. 259/7 octombrie 1944 al Prefecturii Plasei Adjud înaintat Prefecturii judeţului Putna. Tot la Adjud, soldaţii sovietici îi jefuiau zilnic pe călători, de bani, haine şi alimente.

Nici când era vorba de alcool, rușii nu se dădeau în lături. De exemplu la Panciu, una dintre cele mai cunoscute stațiuni din județul Vrancea, în perioada 26 august-25 septembrie 1944 ruşii au furat numai de la Cooperativa Viticolă Podgoria Panciu 600 de litri de vin vechi, şase balerci a câte 500 de litri de vin, sute de litri de rachiu.

În mod oficial, ocupația sovietică a României a fost menținută până în anul 1958.

Foto: flashbak.com