Cum arăta un certificat de divorț în România în perioada interbelică?

de: Sorin Florea
11 11. 2021
buc
Bucurestiul interbelic

Viața socială s-a schimbat vizibil, în bine, în ultimii ani odată cu dezvoltarea personală a indivizilor. Cu toate că necesitățile oamenilor sunt aceleași pentru un trai satisfăcător, totul a devenit mai simplu. Bunurile materiale sunt accesibile pentru aproape oricine, iar cuplurile ar trebui să fie mai fericite. Surprinzător, lucrurile nu stau chiar așa. De ce oare?

Cum era denumit divorțul pe vremuri?

Nu există un secret anume pentru o căsnicie fericită. Cu toate că societatea umană a evoluat, relațiile sociale au rămas în mare parte neschimbate. Drept urmare, motivele care duc la un divorț în prezent sunt aceleași ca și în trecut, în mare parte: adulterul, violență fizică, gelozia dusă la extrem etc.

În perioada interbelică, certificatul de divorț se numea „Certificat de despărțenie”, iar motivele care duceau la separarea soților erau, mai mult sau mai puțin, la fel ca în prezent.

În popor, violența fizică se numea „traiul rău”. Adulterul și alcoolismul bărbatului, erau, de asemenea, argumente solide pentru ca o femeie să ceară divorțul.

Trebuie specificat că în trecut, statutul femeii era diferit față de cel al bărbatului. Drept urmare, dacă soțul părăsea căminul conjugal, soția trebuia să-şi aştepte bărbatul timp de 5 ani. Dacă în această perioadă, soţul nu îi trimitea niciun ban, nicio scrisoare, femeia era îndreptățită să înainteze cererea de despărţire. Situația era diferită dacă lucrurile stăteau invers, fiindcă soţul putea cere separarea după o perioadă de doar un an sau doi de absenţă a soției.

Care e rata divorțurilor în România?

Potrivit datelor statistice de la Institutul Național de Statistică ponderea divorțurilor a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, în România. Se pare că traiul prea mult împreună poate dăuna sănătății relației.

Dacă la începutul anilor 1990, imediat după Revoluție, aveam un divorț la 6 căsătorii, în anul 2019 a fost un divorț la 4 căsnicii, iar în timpul pandemie de COVID-19 s-a ajuns la un divorț la 3,5 căsătorii. În anul 2020 au divorțat aproape 23.000 de cupluri, frecvența divorțurilor fiind de 1,8 ori mai mare la oraș decât în mediul rural.

Foto: Pexels.com