Cum ar fi traversat Moise Marea Roșie? Ce spun oamenii de știință?

de: Sorin Florea
16 12. 2021
Moise
Cum a traversat Moise Marea Rosie? Ce spun oamenii de stiinta?

Moise este unul dintre cele mai importante personaje din Biblie. Acesta este cel care i-a ajutat pe evrei să fugă de armatele faraonului, despărțind apa în două din Marea Roșie cu ajutorul lui Dumnezeu. Acest eveniment biblic a fost analizat, ani de-a rândul, de oamenii de știință și în cele din urmă aceștia au venit cu o explicație de-a dreptul… științifică.

Cum a traversat Moise Marea Roșie?

Oamenii de știință au analizat evenimentul în care Moise a traversat cu evreii Marea Roșie. O simulare pe calculator a explicat cum a fost posibil ca acesta să separe apele și să creeze un tunel prin care evreii să treacă de partea cealaltă a mării. Potrivit cercetătorilor, se pare că Moise ar fi trecut printr-un alt loc, ci nu prin cel relatat în scrierile biblice.

Carls Drews, cercetător la Centrul National pentru Cercetari Atmosferice, a analizat Exodul și a venit cu date importante după simularea pe calculator. Până acum se credea că era nevoie de un uragan dinspre nord-vest, care să împingă apele în Marea Rosie. Însă, acest fenomen meteorologic ar fi făcut ca oamenii să nu poată să rămână în picioare și să traverseze în siguranță, în plus direcția vântului nu se potrivește cu descrierea din Biblie.

Simularea pe calculator a făcut să fie descoperit un vânt de doar 100 de kilometri pe oră, pe direcţia est-vest, în zona unui lac din capătul mediteranean al Nilului, lângă Port Said, care ar fi făcut ca apele să se retragă. Așadar, apele care au fost despărțite de Moise nu ar fi putut aparține sub nicio formă Mării Roșii.

Un astfel de fenomen ar fi putut cauza eliberarea unor zone pe unde să se poată trece, ca un fel de pod, timp de patru ore. Lacul se numește Manzala, în zona fostului lac antic Tanis, iar în cazul Mării Roşii adevărate, un astfel de vânt n-ar fi despărţit niciodată apa, a afirmat Carls Drews potrivit discovery.com.

Cine a fost Moise?

Potrivit scrierilor biblice, Moise a fost ales de Dumnezeu pentru a primi Legea divină și tot el este fondatorul iudaismului, religia evreilor. Moise a primit cele Zece Porunci pe Muntele Sinai, cunoscute și sub numele de decalog, sunt zece reguli religioase după care se ghidează iudaismul și creștinismul. Conform Bibliei, cele Zece Porunci i-au fost dictate de către Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai. Această formă de relief mai este cunoscută și sub numele de Muntele Horeb și se găsește în Peninsula Sinai din Egipt.

Moise a fost cel mai de seamă dintre profeții evreilor. Credința în profeția lui este definită ca principiul al șaptelea din cele douăsprezece principii ale credinței iudaice, așa cum au fost formulate în crezul lui Rabbi Moshe ben Maimon (Maimonide). Data tradițională a nașterii și a morții sale în calendarul evreiesc este 7 Adar (este o lună de iarnă de 29 de zile). Moise este considerat un profet din cei mai însemnați și de alte religii monoteiste, precum creștinismul și islamul. Samaritenii îl consideră drept unicul profet, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org