Cum a salvat un câine un orășel întreg de o epidemie de difterie?

de: Sorin Florea
02 05. 2023
Balto c
Cum a salvat un caine un orasel intreg de o epidemie de difterie?

Un câine din rasa Husky, pe nume Balto, a impresionat o lume întreagă cu deșteptăciunea și forța sa, iar pentru acest lucru i-a fost ridicată o statuie în Central Park din New York. Ba mai mult, patrupedul a devenit personaj principal într-un film de la Hollywood, după ce a salvat un orășel din Alaska de o epidemie de difterie. Cum a fost posibil așa ceva?

Povestea fabuloasă a lui Balto

Alaska este un stat al SUA și este așezat în nord-vestul continentului american. Condițiile de aici sunt mai vitrege, însă oamenii din zonă s-au obișnuit cu temperaturile scăzute. În anul 1925, un husky siberian, pe nume Balto, a participat alături de stăpânul său la o expediție care presupunea transportarea de medicamente într-un orășel izolat, amenințat de difterie, denumit Nome.

Traseul a fost unul lung, de peste 1.000 de kilometri, iar vremea total nefavorabilă, un viscol teribil, a făcut ca misiunea să nu fie terminată de către toți participanții. Cu toate acestea, foarte multe expediții au ajuns la destinație, însă în ultimii 85 de kilometri Balto a condus trena devenind un adevărat erou pentru localnici și nu numai. Drept urmare, căţelul a pornit într-un tur al gloriei prin toată ţara.

Balto a murit câțiva ani mai târziu, însă corpul său împăiat a fost expus în Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland.

Faima lui Balto și faptul că a fost împăiat ne-a oferit această șansă grozavă 100 de ani mai târziu de a vedea cum ar fi arătat din punct de vedere genetic acea populație de câini de sanie și să îl comparăm cu câinii moderni, a spus Katherine Moon, un cercetător postdoctoral de la Universitatea din California pentru revista Science.

Balto nu avea sânge de lup

Multă vreme oamenii au speculat că animalul ar fi avut sânge de lup, fapt pentru care era atât de puternic și de sănătos. Analizele de ADN au arătat însă contrariul, patrupedul fiind un câine normal care însă a avut mai puține gene periculoase.

Balto avea variante de gene asociate cu lucruri precum greutatea, coordonarea, formarea articulațiilor și grosimea pielii pe care te aștepți să le aibă un câine crescut să alerge în acel mediu, a afirmat Katherine Moon, potrivit sursei citate mai sus.

Foto: bunko.pet și wikipedia.org