Cum a apărut Bulă, personajul fictiv din bancuri?

de: Claudiu Petrișor
20 09. 2018
bula

Cine nu a auzit măcar o dată despre celebrele bancuri cu și despre Bulă. Totuși, nu multă lume știe cum și când a apărut faimosul Bulă. Shtiu.ro vă va răspunde la aceste întrebări.

Se pare că personajul fictiv Bulă a luat naștere în România, în jurul anilor ’60, în perioada comunistă. Bulă este un personaj inventat 100%.

Fie că vrem să o spunem sau nu, numele „Bulă” a fost ideea unui român ingenios care a transformat cuvântul vulgar sinonim în limba română cu „penis”, înlocuind prima literă „P” cu „B”. Astfel, numele s-a preluat prin viu grai, din vorbă în vorbă și Bulă a devenit personajul principal din bancurile și glumele românești.

Care este cea mai veche glumă din istorie? Prima anecdotă din lume

Totuși, bulă face referire și la altceva. În dicționar, conform definiției, bula este o bășică de aer sau de gaz aflată în masa unui lichid sau a unui solid. Tot „bulă” înseamnă o haină ponosită sau o sferă de metal.

În mod haotic și ciudat, Bulă, personajul fictiv autor a mii de vorbe de duh, a ocupat în anul 2006 locul 59 în topul celor mai mari 100 de români din toate timpurile realizat de TVR.

Bancuri cu Bulă

Deși există mii de bancuri în care protagonistul este Bulă, Shtiu.ro îți prezintă trei dintre cele mai cunoscute:

  • La școală, Bula este scos la tablă pentru a comenta propozitia „Ana are mere”. După o clipă de gândire, vine răspunsul lui Bulă: „Acum, Ana are mere. Dar, peste vreo zece ani când și-o pune silicoane, Ana va avea… balcoane!”.

 

  • Bulișor îl întreabă pe Bulă, tatăl său:
    -Tati, într-o intersecție, cine are prioritate?
    -În teorie, dreapta. În București, țăranul.

 

  • Bulă se duce la poștă să trimită o scrisoare în străinătate.
    – Par avion? îl întreabă funcționara.
    Bula o priveste mirat și apoi raspunde:
    – Nu, nu păreți!