Cu cât se vinde astăzi un pachet de țigări Carpați?

de: Claudiu Petrișor
09 05. 2019
carpati
Carpati

Țigările Carpați au fost zeci de ani cele mai populare țigări din România. Pe vremea comunismului, când țigările de import se găseau tot mai greu, românii „își fumau amarul” cu Carpați, țigări fără filtru. Ulterior au apărut și țigările Carpați cu filtru. Totuși, cu cât se vinde astăzi un pachet de țigări Carpați?

Fabrica de Ţigarete de la Sfântu Gheorghe s-a deschis în anul 1910 și la început activitatea se concentra doar pe țigări de foi. Țigările Carpați au apărut în anul 1931. Odată cu acestea au apărut și țigările Mărășești și Naționale.

Fabrica și-a suspendat activitatea pe durata celui De-al Doilea Război Mondial între 1939 și 1945. Pe piață au apărut și țigările Sfântu Gheorghe, care erau, alături de Carpați, cele mai bune țigarete din țară. E drept, și singurele în anumite zone geografice. În anul 1940 și-a deschis porțile și Fabrica de Țigarete din Târgu-Jiu, fiind prima fabrică de tutun din Oltenia. Și aici, peste 700 de angajați fabricau țigările Carpați. Cererea era mare, astfel că era nevoie de două fabrici la nivel național.

De ce nu avea niciodată Ceaușescu bani la el?

În anul 1970, Fabrica de Țigarete de la Sfântu Gheorghe realiza peste 4.729 de tone de țigarete, cu un număr de angajaţi de 355.

În luna martie 2006, printr-o directivă de la centru, activitatea de la fabrica din Târgu Jiu a încetat. În anul 2010 producția țigărilor Carpați s-a oprit definitiv, după ce fabrica din Sfântul Gheorghe fusese privatizată în anul 2004.

Astfel, pachete de Carpaţi sau Snagov sau Mărăşeşti mai pot fi găsite doar la colecţionarii și costă pe măsură. La o simplă căutare pe olx.ro, un pachet de țigări Carpați poate să ajungă și la 100 de lei.

Curiozități despre țigări:

  • Doar în China se fumează aproximativ 50.000 de ţigări pe secundă;
  • În fiecare țigară există peste 4.000 de ingrediente;
  • 80% dintre persoanele care fumează trăiesc în ţări sărace sau în curs de dezvoltare.

De ce produsele IKEA poartă denumiri „ciudate” și cum sunt alese aceste nume?