Cu cât scade greutatea unui porc după tăiere? Cum se calculează greutatea porcului fără cântar?

de: Sorin Florea
13 12. 2022
porc c
Cu cat scade greutatea unui porc dupa taiere?

Carnea de porc este cel mai consumat tip de carne de către români. Drept urmare, în această perioadă a anului, foarte mulți concetățeni caută să cumpere un porc în viu pentru a îl tăia. Cei mai mulți aleg această variantă în locul cărnii din magazin din cauza prețului mai mic pe kilogram, în schimb alții taie porcul în gospodărie pentru că vor să respecte tradițiile de la străbuni.

Românii au fost învățați încă din cele mai vechi timpuri să aibă pe masa de sărbători carne de porc. În felul acesta, foarte mulți achiziționează un astfel de animal în viu, după care îl taie fie în ograda proprie fie în gospodăria celui de unde l-a achiziționat. Oamenii aleg această variantă în loc să cumpere carne direct din magazin, considerând că este mult mai sănătoasă deoarece animalul nu a fost crescut forțat și a stat într-un mediu liber.

Am ales să cumpăr porc în viu, fiindcă știu cum a fost crescut animalul. Porcul nu a fost îndopat cu mâncare să crească artificial şi a trăit într-un mediu în care nu a fost stresat. Vă spun din proprie experiență că, la gust, carnea de porc din magazin nu se poate compara cu cea venită de la un porc abia tăiat, a declarat Florea Gică, un cetățean care a cumpărat porc în viu, pentru shtiu.ro.

Ce greutate are porcul după tăiere?

Potrivit specialiștilor în domeniu, fiecare porc pierde în greutate aproximativ 15% după tăiere, doar prin scurgerea sângelui. Imediat după sacrificare, porcul este pârlit și curățat de păr pentru a putea fi consumat șoriciul. Ulterior, acesta este tranșat iar intestinele și burta îi sunt curățate, astfel că greutatea animalului ajunge să scadă cu un procent cuprins între 25 și 28% față de momentul când era viu.

Cum se calculează greutatea porcului fără cântar?

Nu multă lume știe că greutatea unui porc poate fi aflată și fără un cântar. Formula de calcul este una simplă și oricine o poate realiza. Așadar, prima dată se măsoară lungimea porcului (L), din spatele urechilor până unde începe coada. După aceea, se măsoară circumferința animalului (C), în spatele picioarelor din față. Greutatea cu aproximație a animalului va fi notată în formula de calcul cu litera G.

Iată formula de calcul: G = C x C X L x 69,3

Trebuie precizat că 69,3 este constanta de calcul. Specialiștii în domeniu susțin că pentru a afla greutatea carcasei animalului, greutatea porcului se înmulțește cu 0,72. Așadar, dacă lungimea porcului măsoară 1,2 metri și circumferința ajunge la 1,4 metri, greutatea porcului va fi următoarea:

G = C X C X L x 69,3 = 1,2 X 1,2 X 1,4 X 69,3 = 139,7 kilograme.

Drept urmare, greutatea carcasei este următoarea: G X 0,72, adică 100,5 kilograme. Astfel, se poate observa că după tăiere porcul pierde 39 de kilograme din greutate.

Foto: Pexels.com