Cine a inventat codul de bare? Care a fost primul produs cu cod de bare?

de: Claudiu Petrișor
22 04. 2020
cod_de_bare
Codul de bare

Toate produsele pe care le cumpărăm au astăzi pe etichetă un cod de bare. Ce este acesta, de fapt? Codul de bare este o reprezentare de date codificată (cifrată), destinată a fi citită pe cale optică.

Un cod de date (Universal Product Code/ UPC) are aspectul unui șir de bare negre de diverse grosimi pe un fundal alb. În general, fiecare cifră sau literă se reprezintă printr-o anumită combinație de 1 sau mai multe bare.

Cum sunt citite codurile de bare?

Codurile de bare sunt citite și decodate cu ajutorul unor scanere speciale. Acestea măsoară reflexia luminii, interpretează codurile drept cifre și litere și trimit acestea unui calculator sau altui dispozitiv de gestionare a datelor.

Cine a inventat codul de bare?

Codul de bare în formă modernă au apărut în Statele Unite ale Americii în anul 1948 și a fost inventat de Bernard Silver, un absolvent al institutului „Drexel Institute of Technology” din Philadelphia și prietenul său Norman Joseph Woodland, profesor la același institut.

Totuși, a fost nevoie de ani de testări, iar codurile de bare au început să fie folosite în comerț abia în anul 1966. Bernard Silver a murit în 1962 la vârsta de 38 de ani și nu a mai apucat să se bucure de ceea ce realizase. În anul 1967 a fost instalat primul cititor de coduri de bare la un magazin din Cincinnati. Aceste coduri de bare nu erau însă imprimate direct pe ambalaje, așa cum se întâmplă azi, ci pe etichete pe care angajații magazinului le lipeau ulterior pe produse. Au mai trecut ani buni până când produsele au primit coduri de bare pe etichete din fabrică.

Pe data de 26 iunie 1974 a fost scanat și înregistrat primul produs cu cod de bare. Produsul era un pachet de 10 lame de gumă de mestecat de marca Wrigley. Produsul acesta, care astăzi este expus la „Smithsonian Institution’s National Museum of American History”, nu a fost special realizat pentru a fi primul produs scanat, totul fiind o întâmplare. Astăzi, toate produsele au coduri de bare.

Ce reprezintă fiecare linie din codul de bare?

Codul de bare este o înșiruire de dungi verticale, unele mai groase, altele mai subțiri. Fiecare cifră de la 0 la 9 beneficiaza de un spatiu de 7 unități care sunt “colorate” în diverse combinatii de dungi albe si negre.

De exemplu, cifra 1 este reprezentată de următoarea combinație: 2 bare albe, 2 negre, 2 albe, 1 dunga neagră.

Într-un cod de bare de genul 0 36000 29145 2 prima cifră (0) reprezintă tipul de produs, următoarele cinci (36000) reprezintă codul fabricantului, următoarele cinci (29145) reprezintă codul produsului, iar ultima cifră (2) este cifra de control.