Ce trebuie să faci ca să te înscrii într-un partid?

de: Claudiu Petrișor
12 02. 2020
partid
Partid

Dacă vrei să te înscrii intr-un partid este bine să analizezi viața politică și ce oferă fiecare formațiune membrilor săi. În principiu, pentru a putea să te înscrii într-un partid trebuie să respecți câteva reguli: să ai peste 18 ani și să accepți să aderi la Statutul, Codul Etic şi Programul partidului şi să le respecți. Totodată, trebuie să nu fi săvârşit grave abuzuri sau nereguli în funcţii publice sau politice și să nu ai interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti.

Dacă ai îndeplinit aceste condiții te duci la sediul partidului cu buletinul și depui o cerere de adeziune. În câteva zile vei primi acasă carnetul de membru de partid.

În general, partidele au trei categorii de membri: simpatizanţi, activi şi de onoare. Membru simpatizant este acel membru nou înscris. Pentru a deveni membru activ, înseamnă să crești în grad în partid. Acest lucru presupune să fii votat în ceea ce se numeşte Birou Politic teritorial, pe baza unei cereri adresate preşedintelui de filială şi pe baza raportului de evaluare a activităţii prezentate de organizaţia din care faci parte, semnat de preşedintele organizaţiei. Membru de onoare este o categorie cvasi-inaccesibilă.

Trebuie specificat că unele partide au stipulat unele condiții suplimentare pentru cei care vor să devină membrii lor. De exemplu, dacă vrei să te înscrii în PNL trebuie să nu fi fost colaborator al Securității.

Cât te costă să fii membru de partid?

Fiecare membru de partid are posibilitatea să își susțină financiar formațiunea politică prin donaţii care pot fi făcute atât pe persoană fizică, cât şi juridică. Cu cât urci mai mult pe scara ierarhică în partid cu atât plătești mai mult.

De exemplu, în PSD un membru de partid care este pensionar plătea în 2020 o cotizaţie de un leu pe lună. Membrii care sunt angajaţi, plăteau câte cinci lei. Membrii Biroului Politic plăteau câte 50 de lei, consilierii locali plăteau o sută de lei, parlamentarii cotizau cu 150 de lei.

Trebuie specificat că nu poți face parte din două partide în același timp. Dacă, de exemplu, ești înscris în PSD și te duci și te înscrii și în PNL, adeziunea la cel de al doilea partid se consideră demisie de drept din primul partid politic din care faci parte.

Foto: Pexels.com