Ce țări au dispărut din Europa în ultimii 100 de ani?

de: Claudiu Petrișor
02 08. 2021
European Union
European Community flag over cheap plastic map pointing Brussels city, where its headquarters are found. Shallow depth of field

Astăzi, Europa este formată din 50 de state suverane și 6 cu recunoaștere limitată. Totuși, în ultimii 100 și ceva de ani mai multe țări au dispărut definitiv de pe „Bătrânul Continent”.

Ce țări au dispărut?

Cele două mari războaie mondiale (1914-1918) și (1939-1945) dar și încheierea perioadei comuniste au schimbat total fața Europei. Unele state au dispărut definitiv, altele și-au schimbat denumirea.

Tratatul de la Versailles din 1919 este un tratat de pace creat ca rezultat al negocierilor de 6 luni purtate la Conferința de Pace de la Paris din 1919, ce a dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial între forțele Aliaților.

Tratatul a creat șase noi națiuni astfel: Finlanda, Austria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Ungaria.

Cehoslovacia

Cehoslovacia a fost în cea mai mare parte a istoriei sale parte a Imperiului Austro-Ungar. După Primul Război Mondial, țara și-a declarat independența. În anul 1946, după ce germanii au fost înfrânți, țara a intrat în zona de influență sovietică. După căderea comunismului, Cehoslovacia s-a rupt în două țări independente: Cehia și Slovacia.

Iugoslavia

Iugoslavia a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Aceasta a fost Regatul Iugoslaviei din 1929 până în 1945, când vin comuniștii la putere. Guvernul comunist al lui Tito redenumește țara Republica Federativă Iugoslavia. În anul 1992, aceasta s-a despărțit în Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia, Macedonia și Muntenegru.

Germania de Vest și Germania de Est

După cel de Al Doilea război mondial și împărțirea Germaniei în anul 1949, au luat naștere cele două state germane, RFG și RDG (ocupație sovietică). În anul 1990, după căderea Zidului Berlinului, Germania s-a reunificat.

URSS

Uniunea Sovietică a existat din anul 1922 și până în 1991. Formarea sa a fost punctul culminant al Revoluției ruse din 1917, cea care l-a îndepărtat pe țarul Nicolae al II-lea.

În urma Revoluțiilor din 1989 care au dus la destrămarea URSS au apărut mai multe state post-sovietice astfel: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Letonia, Lituania, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.