Ce s-a întâmplat azi, 20 octombrie?

de: Ana-Maria
20 10. 2021

Ziua de 20 octombrie este cea de-a 293-a zi a calendarului gregorian și a 294-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 72 de zile.

În această zi, în anul 2019, compania aeriană australiană Qantas a realizat cel mai lung zbor fără escală din lume cu un avion comercial. Aeronava a străbătut distanţa de 16.200 de kilometri dintre orașele New York și Sydney în 19 ore și 16 minute.

Avionul Qantas 7879, având la bord 40 de pasageri, inclusiv directori ai companiei Qantas, oameni de ştiinţă şi jurnalişti, şi 10 membri ai echipajului, a decolat în seara zilei de 18 octombrie 2019 de pe aeroportul „John F. Kennedy” din New York şi a aterizat pe aeroportul „Kingsford Smith” din Sydney în dimineaţa zilei de 20 octombrie 2019.

Acesta a fost un zbor-test, iar pentru realizarea lui compania Qantas a modificat un avion Boeing 787-9 „Dreamliner”. Astfel, cabina a fost redusă pentru a permite umplerea la capacitate maximă a rezervorului cu kerosen, iar numărul pasagerilor şi cantitatea de bagaje au fost reduse.

Ce s-a întâmplat azi, 20 octombrie?

1595 Bătălia de la Giurgiu – artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, astfel încât aliații creștini pătrund învingători în cetate. Sinan Pașa privește neputincios de la Rusciuc victoria adversarilor săi.

1600 Are loc bătălia de la Bucov, lângă Bucov, între valahii conduși de Mihai Viteazul (foto) și trupele poloneze ale lui Jan Zamoyski (sprijinite de trupe moldovenești conduse de Ieremia Movilă).

1638 Este finalizată construcția Mănăstirii Căldărușani, ctitorie a lui Matei Basarab, domnul Țării Românești între anii 1632 și 1654.

1917 Începe, în casa eparhială din Chișinău, Congresul Ostaşilor Moldovei, prezidat de Vasile Cijevschi. Cu această ocazie este proclamată autonomia Basarabiei Ţariste de Imperiul Rus.

1920 Începe greva generală a proletariatului din România, la care participă circa 400.000 de salariați. Acțiunea grevistă cuprinde toate ramurile industriei și transporturilor, fiind prima grevă politică generală a proletariatului din întreaga Românie. Greva a fost declanșată ca urmare a refuzului guvernului de a satisface cerințele muncitorilor formulate de Consiliul General al Partidului Socialist al României.

1932 Este format un guvern naţional–ţărănesc sub preşedinţia lui Iuliu Maniu, în care portofoliul Externelor era deţinut de Nicolae Titulescu.

1944 În timpul vizitei efectuate la Moscova, primul ministru britanic Winston Churchill și omologul său sovietic Iosif Vissarionovici Stalin semnează un acord de împărțire a Europei de sud-est în sfere de influență. Acordul, cunoscut și sub numele de „Documentul obraznic”, a fost încheiat în timpul celei de-a Patra Conferințe care a avut loc în capitala Rusiei.

1968 Lady Jacqueline Kennedy, văduva fostului președinte american John F.Kennedy – asasinat la 22 noiembrie 1963, la Dallas – se căsătorește cu armatorul miliardar grec Aristotel Onassis.

1973 Se inaugurează, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Opera din Sydney. Proiectul uneia dintre cele mai îndrăzneţe clădiri contemporane aparţine arhitectului danez Jorn Utzon. Evaluată iniţial la şapte milioane de dolari australieni, opera a a costat în final 102 milioane de dolari australieni, iar construcţia a durat mai mult de cinci ani.

2020 Sonda spațială OSIRIS-REx recoltează o mostră de regolit de pe suprafața asteroidului Bennu – 101955 cu care va reveni pe Pământ. Asteroidul fusese descoperit de programul LINEAR la data de 11 septembrie 1999.

Foto: Wikipedia.org și Flightradar24/Twitter