Ce este glutenul? Totul despre gluten

de: Claudiu Petrișor
16 01. 2020
paine

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină lipicioasă care se găsește în cereale (grâu, orz, secară etc). Acesta este folosit foarte des în panificație deoarece se „ține” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie și ajută la creșterea produselor. Glutenul face aluatul elastic, pufos și frumos crescut. Această proteină se mai găsește și în paste, bere, medicamente, pastă de dinți, înghețată, maioneză din comerț, mezeluri. Tot mai multe persoane au descoperit că suferă de intoleranță la gluten și au boala celiacă. Astfel, au apărut produse fără gluten, iar persoanele care le consumă spun că se simt mult mai bine, mai energice.

Ce beneficii are consumul de gluten?

Acele persoane care nu au intoleranță la gluten sunt îndemnate să consume această proteină. Bineînțeles că orice lucru consumat în exces poate dăuna organismului, însă dacă există o dietă sănătoasă glutenul poate avea următoarele beneficii:

  • Glutenul reduce riscul expunerii la intoxicații cu metale grele. Orezul și peștele sunt alimente consumate cu preponderență în dieta fără gluten, dar acestea conțin metale grele precum arsenic, mercur, cadmiu, plumb.
  • Cercetătorii au prezentat la American Heart Association în martie 2017 un studiu efectuat pe aproape 200.000 subiecți care au ținut dietă în ultimii 30 ani. În urma acestei cercetări s-a constatat că cei care au mâncat mai mult gluten au prezentat un risc mai scăzut al diabetului de tip 2, față de cei care nu au mâncat de loc (fie ei bolnavi de boala celiacă, sau nu).
  •  Oameni de știință de la Harvard au analizat aproape 100.000 de oameni timp de 25 de ani și au descoperit peste 6.000 de cazuri de bolnavi de inimă. Persoanele care consumau gluten au avut o rată mai mică de îmbolnăvire decât cei care nu consumau.
  •  În octombrie 2015, un grup de cercetători de la World Health Organization au anunțat că au descoperit carnea roșie procesată (bacon, mezeluri) ca fiind încadrată în clasa 1 de risc cancerigen. În raportul aceluiași studiu s-a notat că cerealele care conțin gluten reduc în mod semnificativ riscul cancerului de colon.

Ce probleme provoacă glutenul?

Această proteină numită gluten poate provoca probleme la persoanele care au intoleranță la ea. Acest lucru poartă și un nume boala celiacă. Cei care suferă de această maladie nu pot consuma nici măcar o felie de pâine fără să aibă probleme de sănătate. Din păcate în acest moment nu există un tratament pentru așa ceva. Tot ce poate face o persoană care are intoleranță la gluten este să țină o dietă fără această proteină.

Doctorii avertizează că există și o sensibilitate non-celiacă, fiind o formă mai blândă, în care distrugerile nu apar la nivelul intestinului subțire, astfel patologia, s-ar situa undeva la mijloc. Aceste persoane nu vor tolera glutenul, vor experimenta aceleași simptome ca persoanele cu boala celiacă, însă fără răspuns imun specific și fără ca ea să fie însoțită de enteropatie și creșterea permeabilității mucoasei intestinale. Și la aceste persoane simptomele vor dispărea dacă adoptă o dietă fără gluten.

În concluzie, nu trebuie să consumăm nimic în exces și nici să nu ne privăm de la anumite alimente dacă nu suferim de vreo afecțiune.

Foto: Pexels.com