Ce este fondul de garantare a asiguraților?

de: Bogdan Andu
20 03. 2023
fondul

Asigurările sunt modul în care cetățeanul este protejat de orice inconvenient care poate să apară. Fie că vorbim despre un accident auto, inundație sau incendiu, asigurarea te protejează și intervine să despăgubească. Cu toate acestea, unele companii de asigurări care au prețurile mici la polițe nu pot să susțină cheltuielile și ajung în faliment. Ce este fondul de garantare a asiguraților?

Ce companii de asigurări au dat faliment în România?

Piața asigurărilor din România este una dezvoltată, în care există mai mulți actori interni și externi. Cu toate că nu toate locuințele sau mașinile sunt asigurate, problemele financiare se țin scai de mai multe companii. De-a lungul timpului, în țara noastră au reușit să dea faliment mai multe firme de asigurări, astfel că prețurile unei polițe a bubuit.

Primul mare faliment a fost al companiei Astra Asigurări în anul 2015. La momentul respectiv, Astra Asigurări era cea mai mare companie de asigurări din România. Al doilea faliment de proporții a avut loc la puțin timp, în 2016. Compania Carpatica Asigurări a reușit să sperie un număr covârșitor de oameni din România, care credeau că piața se poate prăbuși oricând. Aceștia aveau un portofoliu de peste 1.3 milioane de polițe, dintre care 940.000 în segmentul RCA.

Al treilea și cel mai surprinzător faliment a fost a companiei City Insurance. La data intrării în faliment, compania avea emise peste 2 milioane de polițe.

Un alt nume lovește piața asigurărilor în 2023. Euroins este ultimul mare actor care intră în insolvență și riscă să dăuneze economiei statului. La finalul anului 2022, Euroins avea peste 2.5 milioane de polițe de asigurare.

Ce este fondul de garantare a asiguraților?

În cazul unui faliment în piața asigurărilor, Fondul de garantare a asiguraților are scopul de a proteja clienții. Pentru protecția asiguraților, a păgubiților și beneficiarilor, fondul de garantare intervine în locul asiguratorului aflat în insolvență.

Misiunea acestora este de a proteja dreptul creditorilor până când polițele de asigurări sunt încheiate la termen. Astfel că, la fiecare faliment al unei companii de asigurări, fondul de garantare a asiguraților trebuie să plătească din propriul buget toate cheltuielile care îi reveneau asiguratorului.

Foto: Opiniabuzau.ro