Ce este autismul? Cum se manifestă autismul?

de: Claudiu Petrișor
19 02. 2020
autism

Autismul este una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Datele internaționale arată că 1 din 68 de copii suferă de această afecțiune. În România, cazurile persoanelor cu autism a crescut mult în ultima perioadă.

Autismul este o afecțiune neurobiologică ce afectează copilul până la vârstă de 3 ani. De atunci deficienţele sunt evidente şi poate fi stabilit un diagnostic. Autismul afectează toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină. În fapt toată dezvoltarea normală a unui copil este afectată.

Autismul nu este o boală, ci o tulburare de comportament, fapt pentru care este foarte greu de diagnosticat. Această tulburare nu poate fi văzută prin analize de sânge, analize ADN sau alte investigaţii clinice, ci un medic psihiatru în pediatrie care pune diagnosticul de autism prin analizarea comportamentului copilului. În mod normal părinții trebuie să observe primii dacă apare ceva anormal în dezvoltarea celui mic.

Cum știi dacă copilul tău are autism?

De obicei, micuții afectați de autism sunt vizibili încă de când sunt sugari prin următoarele lucruri: nu caută mama cu privirea, nu se uită după obiectele care se mişcă, nu arată cu degetul, nu răspunde cu zâmbet la zâmbet, nu gângureşte, nu răspunde la sunetele scoase de adulţi, nu reacţionează la expresiile faciale ale celor din jur, nu râde şi nu-şi manifestă bucuria, nu rosteşte niciun cuvânt.

Există, însă și cazuri când micuții se dezvoltă normal până la 2 ani, iar în jurul acestei vârste lucrurile se schimbă brusc. Dacă un copil are acest tip de comportament este bine să fie dus imediat la doctor.

Conform medicilor, creierul uman se dezvoltă cel mai mult între 0-3 ani. De aceea tratamentul pentru copiii cu autism este bine să înceapă în această perioadă.

Fiecare tratament este individualizat și poate ajuta copilul să aibă o viață cât de cât normală.

Tulburarea de spectru autist poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau nivel de educaţie. Nu se poate vindeca, dar cu intervenţie timpurie intensivă, până la 50% dintre copiii cu autism pot duce o viaţă independenta.

Foto: Pexels.com