Ce acte trebuie să aibă un șofer care vrea să treacă granița cu mașina?

de: Bogdan Andu
27 06. 2023
acte

România este de ani buni stat al Uniunii Europene. Lipsa controalelor între granițele UE îi face pe foarte mulți dintre cetățeni să călătorească. Cei care nu vor să călătorească cu trenul sau cu avionul, aleg mașina din diverse motive. Din țara noastră poți pleca cu mașina în Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Ce acte trebuie să ai la tine dacă treci granița cu mașina?

Ce acte trebuie să ai în mașină la graniță?

În fiecare zi, dar în special în weekend și de sărbători, mulți români aleg să plece în străinătate cu mașina. Cei care locuiesc în Iași, aleg să călătorească cel mai mult în Republica Moldova. Cei din București vor pleca des în Bulgaria, iar cei din Timișoara pot alege dintre Ungaria și Serbia.

Astfel că, șoferii care se încumetă la drum cu mașina trebuie să respecte mai multe reguli. România nefiind deocamdată un stat membru Schengen, românii trebuie să petreacă un timp îndelungat la graniță pentru verificarea documentelor. În cazul în care România era în spațiul liber, verificarea documentelor la vamă nu mai era necesar. La controlul de frontieră, potrivit normelor legale, conducătorul trebuie să prezinte mai multe acte, printre care:

  • Buletin sau pașaport, în funcție de țara în care te duci. Pentru Ungaria este nevoie de buletin, iar pentru Serbia va trebui arătat pașaportul.
  • Permisul de conducere valabil
  • Certificatul de înmatriculare a autovehiculului
  • Dovada inspecției tehnice periodice

Pentru cei care călătoresc în afara spațului Uniunii Europene, respectiv în Republica Moldova, Ucraina sau Serbia, șoferul a cărei mașini nu este înscrisă pe numele său va trebui să prezinte o procură specială semnată de proprietar.

Cât costă vigneta în România?

Drumurile naționale sunt făcute din bugetul național, astfel că fiecare cetățean contribuie cu o anumită cotă parte. Ulterior, pentru întreținerea drumurilor, sunt necesare taxe suplimentare pe care conducătorii le achită periodic.

Pentru a călători înafara orașelor, șoferul mașinii trebuie să plătească „vignetă”. Aceasta reprezintă permisul pentru mașina în cauză să circule pe drum național, autostradă ș.a. Pentru Categoria A, respectiv autoturisme există următoarele taxe:

  • 1 zi – Nu poate fi achiziționat
  • 7 zile – 3 euro / 15 Ron
  • 30 zile – 7 euro / 35 Ron
  • 90 zile – 13 euro / 65 Ron
  • 12 luni – 28 euro / 140 Ron

Foto: Depositphotos.com