De câte ore pe noapte de somn are nevoie o persoană?

de: Sorin Florea
07 04. 2020
somn

Omul este ca o baterie, el are nevoie de somn pentru a se reîncărca. În timpul zilei, o persoană are fel de fel de activități și consumă o grămadă de energie, astfel că noaptea creierul se odihnește și își revine. Dacă se sare peste o noapte de dormit, organismul se va resimți și nu va mai da același randament.

Conform specialiștilor, o persoană are nevoie de șapte ore de somn pentru a se reface după o zi. Mai precis, adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani ar fi bine să doarmă între șapte şi nouă ore pe noapte, de mai mult somn având nevoie adolescenţii şi copiii. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vor fi consecințe negative pe termen lung.

Nu dormi cât trebuie, se văd efectele

O persoană care are un program haotic și nu doarme minim șapte ore pe noapte va avea probleme pe termen lung. Lipsa somnului afectează mai întâi capacitatea de atenţie, vigilenţa, concentrarea, relaţionarea şi rapiditatea cu care rezolvi lucrurile. Potrivit specialiștilor, somnul are și rolul de a consolida ceea ce ai învățat în timpul zilei.

Lipsa somnului va duce la agravarea simptomelor de depresie. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii arată că persoanele diagnosticate cu depresie şi cu anxietate reuşesc să doarmă mai puţin de şase ori pe noapte, odihna lor nefiind una calitativă.

Totodată, atunci când o persoană nu doarme se accelerează procesul de îmbătrânire, iar acest lucru se vede pe fața acesteia. Apar cearcănele, ochii umflați și un ten fad. Acest lucru se întâmplă fiindcă atunci când nu dormi, corpul tău eliberează în cantităţi mai mari cortizol, aşa-numitul hormon al stresului. Un nivel crescut al acestuia în organism afectează proteina responsabilă cu elasticitatea şi cu netezimea pielii, colagenul.

Ultimele studii realizate arată că lipsa somnului duce în timp la obezitate. Insuficienţa odihnei are drept consecinţă suprimarea hormonilor ce reglează apetitul şi cresc dorinţa de a consuma produse bogate în grăsimi şi carbohidraţi.

Așadar somnul reglează întregul organism și îl pregătește pentru o nouă zi de muncă. Este bine să aveți un program bine stabilit și să respectați orele de somn.

Foto: Pexels.com