Cât economisesti pe an dacă mergi cu autobuzul sau metroul și nu cu mașina?

de: Claudiu Petrișor
31 05. 2022
trafic

Prețul mare al carburantului nu pare să-i facă pe români să se orienteze și să circule mai mult cu transportul în comun. Mulți dintre bucureșteni nu renunță la mașină, deși uneori petrec mai multă vreme în trafic. Nervii sunt și ei la ei acasă printre conducătorii auto din marile orașe din țară. Totuși, cât ar economisi pe lună dacă un român care trăiește în București ar renunța la mașină și ar circula cu metroul sau autobuzul?

Un studiu arată că dacă un român alege să folosească mijloacele de transport în comun, va cheltui de 4 ori mai puțini bani pe an decât dacă ar merge cu mașina personală. Pe lângă benzină/motorină, mașina presupune și taxe de întreținere, asigurări, parcare și vignetă.

1.000 de euro pe an cu mașina

Dar, să vorbim despre cifre. La data de 31 mai 2022, ziua când a fost scris acest articol, prețul mediu al carburantului era de 9 lei pe litru. Astfel, dacă o persoană va parcurge 20 de km pe zi/medie în oraș, va consuma, în medie, 10 litri la 100 de kilometri. Astfel, înseamnă că o persoană va scoate din buzunar cel puțin 18 lei pe zi pentru a utilia mașina personală. O lună cu 22 de zile lucrătoare înseamnă un cost de aproape 400 de lei numai pe carburant. Pe an, această sumă adunată ajunge la aproape 5.000 de lei (1.000) de euro.  La aceste costuri, redactorii shtiu.ro nu au adăugat taxe de întreținere, asigurări, parcare și vignetă. Trebuie specificat că unii parcurg mai mult de 20 de km pe zi în oraș, iar alții mai puțin, în funcție de zona în care locuiesc și de destinație.

Așadar, soluția alternativă este ori metroul (București este singurul oraș unde acesta există) sau transportul de suprafață, autobuze și tramvaie. Un abonament la metrou este la data de 21 mai 2020 80 de lei pe lună, iar unul la STB pe toate liniile este de 140 de lei pe lună. Totuși, dacă se plătește în avans, abonamentul la STB pe un an este de 700 de lei. Așadar, 80 x 12 luni înseamnă 960 de lei pe an la metrou plus 700 de lei, un total de aproape 1700 de lei pe an, aproximativ 340 de euro pe an.

La un calcul simplu, un orășean care va înlocui mașina cu transportul în comun va economisie aproape 700 de euro an de an. (1000-340 = 660 de euro). O economie sănătoasă, nu-i așa?

Ce alte avantaje ai dacă folosești transportul în comun?

Totuși, o economie considerabilă nu este singurul avantaj al transporului public. Mai sunt și alte avantaje pe care le prezintă utilizarea mijloacelor de transport în comun cum ar fi:

  • decât să conduci și să fii atent la trafic, poți să citești sau să te uiți la videoclipuri amuzante pe telefon. Astfel, drumul până la job va fi un moment prielnic să te relaxezi;
  • mersul cu autobuzul, tramvaiul sau metroul înseamnă mai multă mișcare întrucât faci mai mulți pași decât dacă ai sta în automobilul personal;
  • nu-ți faci niciodată nervi că nu găsești un loc de parcare;
  • reducând consumul de carburant, nu poluezi mediul atât de mult;
  • transportul public este un mod de a interacționa și cu alți oameni. Metroul sau tramvaiul este folosit de oameni din toate mediile, culturile și țările. Astfel, poți să observi și să înveți lucruri despre cei din jurul tău;
  • nu pierzi atât de mult timp. O cercetare arată că în fiecare an, bucureștenii pierd 227 de ore în trafic. Adică nu mai puțin de 9 zile și 11 ore, scrie stirileprotv.ro. Uneori, cu metroul sau cu tramvaiul ajungi mai repede la destinație.