Cât din Marea Neagră aparține României? Cât deține România din Marea Neagră?

de: Claudiu Petrișor
13 05. 2019
marea_neagra
Marea Neagra

România este recunoscută pe plan european și mondial pentru faptul că are ieșire la Marea Neagră. Totuși, ce înseamnă „spațiul maritim al României” și „apele teritoriale” când vine vorba despre Marea Neagră?

Cu o suprafață de 423.488 de km pătrați, Marea Neagră este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. România are litoral cu Marea Neagră în sud-est, pe o distanţă de 245 km.

Ce înseamnă „spațiul maritim al României”?

Regimul apelor teritoriale/mării teritoriale este guvernat de principiile de drept internațional, enunțate de Comisia de drept internațional a ONU, Conferința de codificare de la Haga din 1930 și Conferințele asupra dreptului mării de la Geneva din 1958 și 1960. Spațiul maritim al României are aproximativ 20.000 de kilometri pătrați, constând din:

  • ape maritime interioare – 753 de kilometri pătrați,
  • mare teritorială – 4.487 de kilometri pătrați,
  • zonă contiguă (fâșia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanța de 24 mile marine) – 4.460 de kilometri pătrați, și
  • zonă economică exclusivă (zona maritimă adiacentă mării teritoriale a unui stat riveran, care se extinde până la maximum 200 mile marine în larg, distanța fiind calculată de pe linia de bază a apelor teritoriale) – 10.300 de kilometri pătrați

În virtutea suveranității sale, statul riveran (România, în cazul nostru) are dreptul să ia, în interiorul apelor teritoriale, orice măsuri privind: apărarea securității sale; exploatarea bogățiilor naturale ale apelor, solului și subsolului; exercitarea controlului vamal, sanitar și de frontieră; reglementarea salvărilor și scoaterea epavelor și, în anumite condiții, exercitarea jurisdicției penale.

De unde vine denumirea de Marea Neagră?

Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă.

E adevărat că de pe Vârful Omu se poate vedea Marea Neagră?

Acestea sunt apele teritoriale ale României