Care este locul din Austria unde nu poți ajunge decât din Germania?

de: Claudiu Petrișor
11 03. 2024
localitate
Jungholz

În inima Europei există Jungholz, un sat aparte. De ce? Simplu. Deși Jungholz este un sat din districtul Reutte din statul austriac Tirol, acesta este accesibil doar prin Germania. Cu alte cuvinte, austriecii nu pot ajunge în satul de care aparțin, decât dacă trec prin Germania.

Jungholz (293 de locuitori) este un loc aparte, o enclavă a Austriei întrucât această așezare este conectată cu restul Austriei printr-un singur punct, care este vârful muntelui Sorgschrofen (1.636 m). Așadar, pentru a ajunge în Jungholz, doritorii trebuie să traverseze Germania. Sau, să escaladeze muntele, un lucru care nu este indicat, mai ales în perioada iernii.

Conform definiției, o enclavă este un teritoriu de mici dimensiuni având o populație puțin numeroasă, aflat în apropierea graniței dintre două state, în interiorul unuia, dar aparținând celuilalt. Cam ceea ce este și Jungholz. Dar, la fel de bine, conform aceleiași definiții, o enclavă poate însemna și un stat care nu are ieșire la mare.

Jungholz este și o cunoscută localitate unde se practică sporturile de iarnă. Lipsa unei conexiuni rutiere cu oriunde altundeva în Austria a făcut ca Jungholz să fie inclus în zona vamală germană înainte ca Austria să adere la UE, lucru care se întâmpla în anul 1995. Ca o curiozitate, scrisorile către Jungholz pot fi adresate fie cu un cod poștal german, fie cu un cod poștal austriac.

Care este istoria localității Jungholz?

Pe data de 24 iunie 1342, Hermann Häselin, un fermier din Wertach, Germania, a vândut zona lui Heinz Lochpyler, un austriac din Tannheim, o localitate din apropiere. În tratatul de graniță bavarez-austriac din 1844, Jungholz este notat ca făcând parte din Austria. Uniunea sa vamală cu Germania datează din perioada unui tratat semnat în anul 1868.

Care sunt statele-enclavă din lume?

Statele înconjurate complet de o altă țară poartă denumirea de enclave teritoriale. Enclavele au fost un fenomen relativ răspândit în geografia politică a Europei medievale și chiar moderne.

În prezent în lume există doar trei state-enclave, două în Europa și una în Africa: Lesotho, San Marino și Vatican, ultimele două fiind microstate (state independente cu o populație foarte mică sau o suprafață terestră redusă).