Care este diferența dintre vegan și vegetarian?

de: Claudiu Petrișor
20 12. 2017
vegan5

Care este diferența dintre vegan și vegetarian?

Trăim într-o lume în care tot mai mulți semeni aleg să-și trăiască viața diferit și să consume cât mai puține sau deloc alimente de origine animală. Cu toate acestea, mulți confundă vegetarienii cu veganii.

Un vegetarian este un practicant al unei diete care exclude definitiv toate produsele animale. Un vegetarian convins nu va consuma nici pește, stridii sau crustacee, ori orice alt produs obținut prin măcel.

Cuvinte pe care mulți le pronunță greșit. „Țigare” sau „țigară”, „vroiam” sau „voiam”?

De cealaltă parte, veganismul nu este doar o dietă, ci și o filozofie de viață. Astfel, cei care sunt vegani exclud produsele animale din dieta lor din motive etice. Pe lângă faptul că nu consumă carne animală, aceștia se înfrânează și de la alte produse animale, cum ar fi pielea sau blana. Un vegan va considera că animalele nu ar trebui sa fie exploatate de om sub nicio formă. Veganii nu consumă nici măcar miere, întrucât consideră că albinele sunt exploatate pentru a produce acest lucru.

Ce înseamnă semi-vegetarianism?

Semi-vegetarianismul se constituie dintr-o dietă bazată pe mâncărurile vegetariene, dar poate include pește sau câteodată mezeluri, precum și lactate sau ouă.

Ce înseamnă lacto-ovo-vegetarianism?

Un lacto-ovo vegetarian este un vegetarian care include în dieta sa și produsele lactate și ouăle. Vegetarienii nu consumă niciun produs obținut prin măcel.

Ce înseamnă apivegetarianism?

Un apivegetarian este un vegetarian care include în dieta sa și mierea.

Ce înseamnă raw vegan?

A fi raw vegan înseamna a nu manca nici un produs animal sau produs de insecte și a consuma 3/4 din mâncare crudă, iar restul de un sfert gătită vegan (fără lapte și ouă). Denumirea raw vegan sau raw food înseamnă alimentaţia vegană fără foc (vegană = fără ingredient de origine animală, ci doar vegetală). Principalele alimente consumate sunt legumele, semințele și nucile, fructele naturale (într-o proporție mai mică) sau algele marine.

Foto: Pexels.com