Vara, la 20 de grade ne e bine, iarna ne e frig. De ce ne este frig la aceeași temperatură iarna?

26.01.2022
Vara, la 20 de grade ne e bine, iarna ne e frig. De ce ne este frig la aceeași temperatură iarna?

„Iarna nu-i ca vara”, spune o maximă făcută celebră de fostul primar al Bucureștiului, Traian Băsescu. În funcție de contextul folosit, această sintagmă are înțelesuri diferite, însă cu toții am observat că vara, în casă, ne simțim confortabil la 20°C, în schimb în sezonul rece ne este frig la aceeași temperatură.

Corpul nostru pierde căldură și câștigă căldură, făcând mediul său să pară mai rece sau mai cald, în funcție de fluxul de căldură care este operațional la un moment dat. Acest proces are loc în trei moduri: conducție (contact direct cu o sursă de căldură), convecție (mișcare ascendentă a aerului) și radiație (flux de căldură direct de la o suprafață mai caldă la o suprafață mai rece).

De ce îți este frig la aceeași temperatură iarna?

Potrivit New Scientist, o explicație poate fi curenții de convecție sau lipsa acestora. Este posibil ca termostatul camerei să fie poziționat aproximativ la jumătatea distanței dintre podea și tavan. Într-o zi de 20°C de vară, temperatura din cameră va fi cu câteva grade mai mică față de temperatura de afară, așa că ne vom simți confortabil.

Iarna, cu încălzirea pornită, caloriferele produc curenți de convecție. Aerul mai rece, mai dens cade, înlocuind aerul mai cald. Dacă termostatul înregistrează 20°C, temperatura la nivelul podelei va fi semnificativ mai scăzută. Aerul din stratul de sub tavan va fi peste 20°C, dar nu vei simți această căldură decât dacă te urci pe o scară.

Așa cum spuneam mai sus, temperatura aerului este doar unul dintre cei trei parametri care influențează confortul termic. Celelalte sunt mișcarea aerului și temperatura radiantă a mediului înconjurător.

În timpul iernii, este posibil să simțim mai mult disconfort din cauza curenților de aer, deoarece aerul care intră în cameră este probabil mai rece. Acest lucru ne oferă o senzație sporită de frig la aceeași temperatură a aerului, la fel cum ne simțim mai puțin confortabil în vânt puternic decât într-o zi calmă.

Temperatura radiantă a mediului înconjurător este o funcție de temperaturile tuturor suprafețelor din jurul nostru. Acestea sunt probabil mai mici iarna decât vara. Ne simțim plăcut în căldura soarelui strălucitor și în afara curenților de aer, chiar și atunci când temperatura aerului este scăzută.

Dimpotrivă, probabil că am experimentat toți acel fior „rece” care iradiază de la suprafețe reci, chiar și într-un mediu cald. Acest lucru este asemănător cu procesul care poate avea loc în camera noastră de zi în plină iarnă.

De asemenea, mai există și o explicație psihologică. Potrivit sursei mai sus menționate, s-a dovedit că cel mai eficient mod energetic de a menține oamenii confortabil în interior nu este să mărim temperatura, ci să oferim un iluminat mai puternic. Lipsa luminii solare este un predictor puternic pentru tulburarea afectivă sezonieră.

Simptomele sale sunt similare cu cele ale depresiei clinice, iar senzația de frig poate face parte din această afecțiune. Iarna oferă adesea mai puțină stimulare senzorială și contact social. În schimb, activitatea stimulativă, chiar dacă este doar mentală, duce într-o anumită măsură la distragerea atenției de la frig.

Cel mai izbitor exemplu de stare de spirit care afectează percepția poate fi văzut pe străzile oricărui oraș noaptea, când găștile de tineri intenționați să se distreze par a fi complet „impermeabili” la frig.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot